30 marca 2013

Wesołego Alleluja!!!


Zdrowych, Pogodnych Świąt Wielkanocnych
pełnych wiary, nadziei i miłości.
Radosnego, wiosennego nastroju,
serdecznych spotkań w gronie
rodziny i wśród przyjaciół
oraz wesołego Alleluja!

Życzy Ania

28 marca 2013

Pasztet wieprzowy

Święta tuż tuż, a ja zupełnie nie mam weny do pieczenia ciast...Za to wczoraj zrobiłam taki pasztet. Dziś próbowaliśmy - wyszedł pyszny! 


Składniki:

70 dag mięsa wieprzowego - tutaj szynka
40 dag wątróbki drobiowej
20 dag słoniny
3 jajka
liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
kminek
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz, imbir do smaku
3 łyżki suszonej natki pietruszki
2 cebule
3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

1. Wieprzowinę umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i kminek i gotować do miękkości. Mięso wyciągnąć z wywaru (ale nie wylewać, bo się przyda).
2. 15 dag słoniny pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek posiekać.
3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Zrumienić cebulę z czosnkiem, następnie dodać pokrojoną słoninę i całość dusić 15 minut.
4. Do patelni dodać wątróbkę i dusić ok. 5 minut.
5. Mięso wieprzowe i wszystko z patelni przepuścić przez maszynkę do mięsa 3 razy. Doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem i imbirem, dodać natkę pietruszki. Wbić jajka i wymieszać. Jeśli wydaje nam się, że masa jest za sucha to należy dolewać stopniowo wywar z gotowania wieprzowiny (ja dolałam za mało wywaru - ok pół szklanki, następnym razem dodam trochę więcej).
6. Foremki (u mnie aluminiowe) posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Na dno formy wyłożyć cieniutkie plastry pozostałej słoniny, nałożyć masę, foremki przykryć folią aluminiową (o czym zapomniałam i dopiero w połowie pieczenia nałożyłam folię). Pasztety piec w 180 st C przez 50 minut.

 Smacznego!!!



Źródło: Dorcia w kuchni


25 marca 2013

Sałatka świąteczna II


Składniki:

1 mały słoik marchewki konserwowej krojonej w paski
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
4 jajka
4 ogórki kiszone
20 dag szynki z indyka
1 mały por
majonez
musztarda
pieprz

Sposób przygotowania:

1. Warzywa z puszek i słoików odsączyć, ananasa pokroić w kostkę.
2. Szynkę, ogórki kiszone i ugotowane jajka pokroić w kostkę.
3. Pora oczyścić, pokroić i nasolić w misce, po 15 minutach odcisnąć z nadmiaru soku.
4. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez i musztardę i doprawić pieprzem do smaku.

Smacznego!!!

Sałatkę świąteczną  w trochę innej wersji można znaleźć tutaj.

23 marca 2013

Ciasto Shrek

Pyszne lekkie ciasto w wiosennych kolorach.


Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Masa zielona:
1 duża butelka zielonego napoju typu Kubuś (900ml)
3 budynie śmietankowe

Masa śmietankowa:
500 ml śmietany 30%
1 zielona galaretka (dowolna)

Dodatkowo:
2 opakowania delicji
2 zielone galaretki

Sposób przygotowania:

1. Robimy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy, dodajemy żółtka, potem porcjami cukier, mąkę i proszek do pieczenia, a na koniec 2 łyżki oleju. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Całość pieczemy w 180 st. C ok 30-40 minut.
2. Robimy masę zieloną: Odlewamy szklankę soku, mieszamy w nim budynie, resztę zagotowujemy, jak się zacznie gotować to wlewamy budynie, mieszamy do zgęstnienia. Gorącą masę wylewamy na biszkopt.
3. Delicje układamy na zielonej masie czekoladą do góry.
4. Jedną zieloną galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku, studzimy. Śmietanę ubijamy, a następnie wlewamy zimną galaretkę. Masę wykładamy na delicje.
5. Dwie zielone galaretki robimy według przepisu na opakowaniu (możemy jedynie trochę zmniejszyć ilość wody). Lekko tężącą galaretkę wylewamy na masę śmietankową.
6. Ciasto schładzamy przed podaniem.

Smacznego!!!

     

22 marca 2013

Pieczona biała kiełbasa

Przepis na wielkanocną białą kiełbasę znalazłam na portalu We dwoje. Polecam! Bardzo smaczna, szczególnie mężowi smakowała :)



Składniki:

1 kg surowej białej kiełbasy
3 średnie cebule
kilka dużych ząbków czosnku
olej

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obrać i pokroić w talarki.
2. Obrany czosnek pokroić w plasterki.
3. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Wyłożyć część cebuli i czosnku. Na to ułożyć ponakłuwane wykałaczką pętka kiełbasy. Obłożyć pozostałą cebulą i czosnkiem.
4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 minut w 180 st. C, aż kiełbasa się ładnie przyrumieni.
5. Smakuje na ciepło i na zimno.

Smacznego!!!

Źródło: We dwoje

20 marca 2013

Babka kajmakowa

Dziś coś dla miłośników kajmaku. W oryginale babka była posypana prażonymi migdałami - ponieważ ich nie miałam uprażyłam kokos i taka wersja również była pyszna. Babka jest rewelacyjna, zdecydowanie do powtórzenia.


Składniki:

Ciasto:
180 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
5 jajek
100 g masła
300 g masy krówkowej w puszce
sok z 1 cytryny
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek waniliowy

Polewa kajmakowa:
100 g masy krówkowej
4 łyżki mleka
olejek waniliowy

Dodatkowo do posypania:
30 g uprażonego kokosu lub 30 g uprażonych migdałów

Sposób przygotowania:

1. Masło i masę krówkową połączyć, delikatnie podgrzać na gazie. 
2. Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier, po jednym żółtku, dodać sok z cytryny. Do ubitej masy jajecznej dodać masę kajmakową z masłem i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą drewnianej łopatki.
3. Blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą wykładamy ciastem, piec 45-50 minut w 180 st. C.
4. Zrobić sos: wszystkie składniki podgrzać na małym ogniu, jeszcze ciepłą babkę polać ciepłym sosem i posypać prażonym na suchej patelni kokosem lub migdałami.

Smacznego!!!

  
Źródło: Słodka pasja

19 marca 2013

Na wielkanocnym stole

 
Ciasta i inne słodkości


Sałatki


Jajka


Inne propozycje

Żurek

Wielkanocny i nie tylko :) My bardzo lubimy żurek i robię go od czasu do czasu, nie tylko od święta.


Składniki:

300-500 ml zakwasu na żurek - w zależności jak kwaśny barszcz preferujemy
1-2 laski kiełbasy do żurku
1 marchewka
1 pietruszka
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
majeranek
przyprawy (np. do żurku)
wywar (najlepszy na wędzonym żeberku lub na białej kiełbasie)
woda
sól
śmietana + mąka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. Do gotującego się wywaru dodajemy warzywa obrane i dowolnie pokrojone. Dorzucamy też liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości.
2. W połowie gotowania dodajemy pokrojoną na dowolne kawałki kiełbasę i nadal gotujemy.
3. Do wywaru dodajemy żurek - ilość wedle smaku i uznania. Doprawiamy solą, majerankiem i innymi przyprawami. Miażdżymy ząbki czosnku i również dodajemy do żurku. Zagotowujemy i uważamy, by nie wykipiał.
4. Jeśli ktoś lubi zabielany żurek, to na koniec dodajemy do żurku 2 łyżki śmietany z 1 łyżką mąki i odrobiną wody dokładnie razem wymieszane.
5. Żurek podajemy z pokrojonymi wędlinami, gotowanym na twardo jajkiem, chudym białym serem lub serem "gomółką"

Smacznego!!! 


18 marca 2013

Tort czekoladowy

Tort, któremu trudno się oprzeć! Wyszedł tak rewelacyjnie, że sama byłam zaskoczona :) Przepis znalazłam u Margarytki, podaję z moimi zmianami, głównie jeśli chodzi o dekoracje. Piekłam go na drugie urodziny córeczki. Polecam gorąco!


Składniki:

Biszkopt:
6 jajek 
3/4 szklanki cukru 
3/4 szklaki mąki pszennej tortowej 
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
2-3 łyżki ciemnego dobrego kakao 
30 g ciemnej czekolady deserowej 
2 łyżeczki octu 
szczypta soli 

Krem czekoladowy:
500 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30%
200 g nutelli

Poncz:
pół szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
3 łyżki dowolnego alkoholu (pominęłam, bo tort był pieczony na drugie urodziny córki)

Dodatki i dekoracje:
Dżem - u mnie z czarnej porzeczki
posypka czekoladowa
mini beziki
czekoladowe gwiazdki
(lub wedle uznania)

Sposób przygotowania:

1. Zrobić biszkopt: Obie mąki i kakao przesiać przez sito.
2. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach i wymieszać z mąkami i kakao.
3. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, następnie dodawać partiami cukier. Kiedy już białka z cukrem są ubite do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i wlać do piany, ubijać aż masa będzie jednolita.
4. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia.
5. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości od 23cm do 26 cm średnicy). Piec w 180 st. C przez 40-50 minut. Całkowicie wystudzić. (A najlepiej upiec biszkopt jeden dzień wcześniej).
6. Robimy krem: Śmietanę ubić na sztywno. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać nutellę i zmiksować. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać, aby składniki się dobrze połączyły. Krem podzielić na 3 części (dwie będą potrzebne do przełożenia tortu, a jedna do dekoracji).
7. Zrobić poncz - wszystkie składniki wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
8. Biszkopt przekroić na 3 krążki.Przełożyć tort od dołu:
biszkopt nasączony 1/3 ponczu
cienka warstwa dżemu
1/3 kremu czekoladowego
biszkopt nasączony 1/3 ponczu
cienka warstwa dżemu
1/3 kremu czekoladowego
biszkopt nasączony 1/3 ponczu
Tort udekorować pozostałym kremem czekoladowym, udekorować wedle uznania (u mnie mini beziki dookoła, a w środku czekoladowe gwiazdki i posypka) i schłodzić przynajmniej kilka godzin. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Smacznego!!!