Jakiś czas temu byłam w Hiszpanii i na jedną z kolacji podano nam zupę krem z dyni. Była naprawdę przepyszna, niesamowicie dobrze doprawiona i w ogóle super. Spróbowałam swoich sił w kuchni i z efektu końcowego jestem zadowolona. Zazwyczaj nie jadamy dyni, ale dla tej zupy w sezonie można zrobić wyjątek.
Do tej zupy podałam grzanki przygotowane z chleba tostowego oraz pestki dyni. Polecam 😄
Składniki:
- 700-800 g dyni już po obraniu
- 1 mała cebula
- 2 marchewki
- 3-4 ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki suszonego imbiru, dałam odrobinkę więcej
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- odrobina chilli pieprzu cayenne
- sól
- 2 listki laurowe
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- woda
Grzanki:
- kromki chleba tostowego lub innego
- masło
Sposób przygotowania:
1. Dynię pokroić, wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć na blaszce, skropić oliwą i upiec w piekarniku przez 40-45 minut w 180*C.
2. W międzyczasie cebulę, marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę, upieczoną dynię obrać ze skórki i również pokroić w mniejsze kawałki.
3. W garnku rozgrzać trochę oleju, dodać cebulę i zarumienić. Następnie dodać pokrojone ziemniaki, dynię i marchewkę, smażyć jakieś 2 minutki. Wlać wodę - tyle, by przykryła warzywa. Dodać liście laurowe, zmiażdżony ząbek czosnku i pozostałe przyprawy, całość dusić aż warzywa zmiękną.
4. Jak już warzywa będą miękkie, wyjąć lis je laurowe, a zupę zmiksować za pomocą blendera. Wlać śmietankę i jeszcze raz zmiksować. Ewentualnie doprawić do smaku.
5. Zrobić grzanki, chleb pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojony chleb i zarumienić co chwilkę mieszając.
6. Zupę podawać z pestkami dyni i grzankami.
Smacznego!!!