Słodkie bułeczki jak drożdżówki idealne do kubka ciepłego mleka lub kakao 😋
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła - rozpuścić
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 6 łyżek ulubionego dżemu lub powideł
Kruszonka:
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru (może być waniliowy)
Sposób wykonania:
1. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić na 10-15 minut.
2. Mąkę przesiać, dodać sól.
3. Do ciepłego rozpuszczonego masła dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać, po czym dodać jajka i ponownie wymieszać.
4. Podrośnięty zaczyn wymieszać z mąką i mieszanką jajeczną z masłem.
Ciasto wymieszać łyżką do połączenia się składników, potem ręcznie
wyrobić ciasto. W momencie zagniatania ręce maczamy w oleju i
zagniatamy, aż olej się skończy i wmiesza w ciasto. Odstawić do
podwojenia objętości.
5. Ciasto podzielić na 6 bułeczek, rozpłaszczyć, nałożyć łyżkę ulubionego dżemu, zlepić i uformować bułkę.
Odstawić na 20 minut do podrośnięcia. Potem posmarować mlekiem i posypać
kruszonką. Piec w 180st.C przez 20-25 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!