Ten sernik należy do tych bardziej sytych i zbitych w swojej konsystencji. Nam całkiem smakował. Był idealny do kawki czy herbaty. Myślę, że można do niego dodać różne owoce sezonowe.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 g masła
- szczypta soli
Ser:
- 1 kg sera białego - z wiaderka
- 3 jajka
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 1 szklanka cukru
- aromat waniliowy lub śmietankowy
Dodatkowo:
- 2-3 łodygi rabarbaru
- 2 jabłka
- cynamon
- cukier puder
- mąka ziemniaczana
Sposób przygotowania:
1. Zimne masło posiekać z mąką i cukrem, dodać proszek do pieczenia, jajko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, jedną mniejszą, a drugą większą. Mniejszą włożyć do zamrażarki.
2. Składniki do sera powinny mieć temperaturę pokojową. Ser zmiksować z cukrem, proszkiem budyniowym i aromatem, dodać jajka i zmiksować.
3. Większą część kruchego ciasta wyłożyć na blaszkę, na ciasto wyłożyć masę serową.
4. Obrane i pokrojone jabłka oprószyć cynamonem, wymieszać i wyłożyć na ser. Rabarbar umyć, pokroić, wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej i cukrem pudrem. Wyłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach ciasto z zamrażarki.
5. Całość piec w nagrzanym piekarniku do 180*C przez 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić. Można wierzch oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!