28 kwietnia 2023

Kaszanka z pieczarkami i cebulką

 Raz na jakiś czas pojawia się wariacja na temat kaszanki. Zapraszam ;-)

Składniki:

  • 2 kaszanki
  • 1/2 cebuli
  • kilka pieczarek
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Cebulkę posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać pieczarki starte na tarce jarzynowej lub pokrojone w kosteczkę. Smażyć, aż woda odparuje.

2. W międzyczasie kaszanki obrać z błonek, pokroić w plastry, dodać do warzyw na patelni. Smażyć, aż całość się ładnie połączy. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. 

Smacznego!!!

Źródło: blog Moje walijskie pichcenie

23 kwietnia 2023

Jabłkowy spritzer czyli apfelschorle

 To bardzo popularny napój u naszych zachodnich sąsiadów. Można go praktycznie kupić w każdym sklepie spożywczym w Niemczech. Można też zrobić go samodzielnie w domu. Jest bardzo prosty, bo składa się tylko z dwóch składników.

Składniki: 

  • 1/3 szklanki soku jabłkowego - klarownego 
  • 2/3 szklanki gazowanej wody

Sposób przygotowania: 

Do szklanki wlać sok, zalać wodą gazowaną. Dla lepszego orzeźwiającego efektu, oba składniki powinny być schłodzone.

I napój gaszący pragnienie gotowy. 

Smacznego!!!


18 kwietnia 2023

Krupnik z pieczarkami

 Od kilku lat bardzo lubię krupnik, choć w dzieciństwie była to moja znienawidzona zupa. Czasem ją urozmaicam tak jak tutaj - dodałam pieczarek. Obowiązkowo dodaję koperek, tym razem w zupie wylądowała mrożona pietruszka - to już resztki moich mrożonych zapasów. 

Składniki:

  • 2 litry dowolnego bulionu - u mnie na skrzydełkach + ziele angielskie + liść laurowy + 2 suszone grzybki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka 
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 250g pieczarek
  • siekana natka pietruszki lub koperku

Sposób przygotowania:

1. Gotowy wywar zagotować. Dodać opłukaną pod zimną wodą kaszę i pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Cebulę przypalić na gazie, dodać do zupy. Gotować.

2. W połowie gotowania dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. gotować do miękkości. 

3. W międzyczasie pieczarki obrać, na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażyć pieczarki, aż puszczą sok.

4. kiedy już kasza, ziemniaki i inne warzywa są miękkie, dodać pieczarki. doprawić solą i pieprzem. dodać siekaną zieleninę. 

Smacznego!!!



14 kwietnia 2023

Kurczak z warzywami w sosie curry

 Pyszne aromatyczne danie, które całkiem szybko można przygotować. 

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 nieduże marchewki
  • 1 nieduża papryka
  • 1 nieduży brokuł
  • 1-2 ząbki czosnku
  • olej
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 niepełna szklanka oleju
  • 150 - 200 ml śmietanki 30% (dałam 12% słodkiej śmietanki)
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, pokroić w kostkę, cebulę obrać i drobno posiekać. 

2. Marchew obrać, pokroić w plastry, paprykę w kostkę, a brokuła podzielić na małe różyczki.

3. Na dużej patelni rozgrzać olej i masło klarowane. Wrzucić cebulkę, zeszklić, po czym dodać mięso. Smażyć, aż mięso nie będzie surowe. Zdjąć mięso i cebulę z patelni, a na patelnię wrzucić pokrojone warzywa, czosnek, chwilkę podsmażyć i dodać wodę. Gotować pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. 

4. Na patelnię z powrotem rzucić mięso z cebulą, dodać przyprawy, wymieszać i wlać śmietankę. Całość dusić jeszcze 5 minut. 

5. Podawać z ryżem lub kaszą bulgur i szczypiorkiem. 

Smacznego!!!

Źródło: Instagram, annascooking_


5 kwietnia 2023

Jajka w cieście francuskim

 Ta przekąska od razu wpadła mi w oko jak ją zobaczyłam. Zrobiłam na urodziny męża, ale świetnie sprawdzi się też na stole świątecznym. Polecam serdecznie. 

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego (u mnie XXL - o wadze 375g)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • majonez
  • rzodkiewki
  • szczypiorek lub zielona cebulka
  • ziarna sezamu
  • jajko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

1. Ugotowane jajka pokroić na plasterki. 

2. Płat ciasta rozwinąć, wyciąć kwadraty o boku ok 7 cm. Na każdy kawałek ciasta wyłożyć plasterek jajka. Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem, posypać ziarnami sezamu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 12-14 minut - do lekkiego zrumienienia. Wyjąć na kratkę i wystudzić. 

3. Majonez umieścić w szprycy, wycisnąć trochę na jajko. Udekorować półplasterkami rzodkiewki i posiekaną zieloną cebulką. 

Smacznego!!!

Źródło: blog 'Daktyle w czekoladzie'

3 kwietnia 2023

Krucho-drożdżowy makowiec

 Krucho-drożdżowy makowiec to wypiek na każdą okazję. Dodatkowym atutem tego ciasta jest to, że długo utrzymuje świeżość. Bardzo nam smakował i ląduje w ulubionych wypiekach.

Składniki (na 1 roladę pieczoną w keksówce):

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 25-30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 70 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 jajko 
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Mak:

  • 4 łyżki gotowej masy makowej (z puszki)
  • 2 białka (zostawić trochę do posmarowania wierzchu)
  • 2 łyżki suchej kaszy manny
  • aromat migdałowy

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną. W misce umieścić pozostałe składniki, wymieszać hakami, po czym dodać rozpuszczone drożdże. Wyrobić krótko robotem, a potem wyjąć na deskę i zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 30 minut.

2. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać aromat, masę makową i kaszę. Delikatnie wymieszać. 

3. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć masę makową, zostawiając 2 cm wolne od brzegu. Całość zwinąć w roladę, umieścić w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10-15 minut do podrośnięcia. 

4. Roladę ponakłuwać wykałaczką. Posmarować białkiem. Piec w 180-190*C przez około 40 minut. 

5. Wystudzony makowiec można polukrować, oblać czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!!!