31 grudnia 2021

Chlebek czosnkowy do odrywania

 Chlebek czosnkowy najlepiej smakuje po upieczeniu i lekkim wystudzeniu. Sprawdzi się idealnie jako dodatek do sałatek na bazie różnych zielonych sałat. Moje dzieci jadły solo, tak bardzo im smakowało :-) Polecam!

Składniki ( na 1 keksówkę):

  • 2 łyżeczki cukru
  • 400 g mąki pszennej typ 500 lub 550
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka (4g) suchych drożdży lub 8g świeżych
  • 260ml mleka
  • 30g roztopionego masła

Czosnek z przyprawami:

  • 3 duże ząbki czosnku
  • suszony czosnek niedźwiedzi
  • natka pietruszki - świeża lub suszona
  • 5 łyżek oliwy
  • + ewentualnie trochę soli

Sposób wykonania:

1. Zrobić rozczyn ze świeżych drożdży, cukru i 1 łyżki mąki oraz odrobiny mleka, pozostawić do podrośnięcia. Rozczynu nie trzeba robić przy suszonych drożdżach.

2. W misce połączyć wszystkie składniki na pieczywo, zagnieść gładkie ciasto, ale starać się nie podsypywać mąką. Odstawić do podrośnięcia, aż dwukrotnie podwoi swoją objętość.

3. W międzyczasie czosnek przecisnąć przez praskę, dodać oliwę, czosnek niedźwiedzi, natkę pietruszki, ewentualnie sól. Gotową mieszankę umieścić w głębokim talerzu.

4. Wyrośnięte ciasto zagnieść, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i każdą z nich obtoczyć w mieszance czosnkowej. Kulki umieścić w keksówce, ponownie ostawić do wyrośnięcia. 

5. Piec w 180*C przez 25-35 minut do zrumienienia.

Smacznego!!!

Źródło: kasia.in


30 grudnia 2021

Sałatka z wędzonym kurczakiem i sałatą lodową

 Niezwykle szybka i pyszna sałatka idealna na kolację. Wystarczy kilka chwil i lekki posiłek gotowy. Przepis sprawdzi się również na spotkania z najbliższymi. Polecam ♥️

Składniki na nieduży półmisek:

  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 wędzony filet z kurczaka
  • 1/2 opakowania sera sałatkowego typu feta
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 niedużego słoiczka zielonych oliwek
  • przyprawa do sałatek
  • oliwa z oliwek
  • krem z octu balsamicznego- u mnie z dodatkiem malin

Sposób przygotowania:

Sałatę lodową posiekać, ułożyć na półmisku. Filet z kurczaka i ser pokroić w kostkę i wyłożyć na sałacie. Pomidora pokroić i ułożyć. Oliwki pokroić na pół, posypać wierzch sałatki. Całość skropić oliwą z oliwek. Posypać ulubionymi przyprawami lub ziołami. Na koniec sałatkę polać kremem z octu balsamicznego. 

Podawać z pieczywem.

Smacznego!!!

29 grudnia 2021

Sałatka imprezowa z chipsami i kurczakiem

 W internecie całkiem sporo jest pomysłów na tego typu sałatkę, przedstawiam wam mój ulubiony ;-)

Składniki:

  • 2 małe pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy gyros
  • 1 por
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 główka niedużej kapusty pekińskiej
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • chipsy karbowane paprykowe
  • mały pęczek szczypiorku
  • pikantny keczup

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą gyros i odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, usmażyć mięso. Ostudzić.

2. Por pokroić w półplasterki, sparzyć wrzątkiem. Ostudzić. Mięso wymieszać z porem.

3. Kapustę pekińską posiekać, kukurydzę odsączyć, pomidory, ogórki i paprykę pokroić w kostkę. 

4. Składniki sosu wymieszać. 

5. W salaterce ułożyć sałatkę warstwowo, od dołu:

połowa kapusty, połowa sosu, kurczak z porem, kukurydza, polać pikantnym keczupem, pokrojone i wymieszane razem pomidory, paprykę i ogórki, reszta sosu, reszta kapusty pekińskiej.

6. Na wierzch ułożyć chipsy paprykowe i posypać siekanym szczypiorkiem.

7. Schłodzić ok 30 minut.

Smacznego!!!


Źródło: kulinarneprzeboje.pl

28 grudnia 2021

Bruschetta z zielonym pesto i oliwkami

 Bruschetta to włoska przystawka, składa się z opiekanego chleba z dodatkami. 

Składniki:

  • bagietka
  • zielone pesto
  • suszone pomidory w oliwie
  • oliwki zielone lub czarne
  • ser typu feta lub inny sałatkowy

Sposób przygotowania:

1. Bagietkę pokroić w kromki. Posmarować pesto, nałożyć po kawałku suszonego pomidora, sera i oliwki.

2. Zapiec w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 7-10 minut. 

Smacznego!!!

Źródło: poprostupycha.com.pl

 

27 grudnia 2021

Sałatka tzatziki z kurczakiem

 Typowo imprezowa sałatka, w sam raz na spotkania w gronie rodziny czy znajomych, a nawet na domówkę na Sylwestra.

Składniki:

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 por
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Marynata do mięsa:

  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Sos tzatziki:

  • 1 duży jogurt naturalny grecki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ogórek wężowy lub 3 gruntowe
  • 2-3 łyżki siekanego koperku
  • sól, pieprz
  • odrobina cukru

Sposób przygotowania:

1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę. Dodać wszystkie składniki marynaty, wymieszać i odstawić przynajmniej na kwadrans. Następnie usmażyć. 

2. Pora pokroić, sparzyć wrzątkiem.

3. Cebulkę posiekać, jajka pokroić w kostkę. 

4. Ogórki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Lekko posolić i pozostawić na kwadrans, po czym odlać nadmiar soku. Składniki na sos tzatziki wraz z ogórkami wymieszać i doprawić do smaku.

5. Sałatkę ułożyć warstwowo w salaterce, od dołu: kurczak, por, kukurydza, sos tzatziki, cebula, jajka.

6. Sałatkę najlepiej przełożyć krótko przed podaniem.

Smacznego!!!

 

Źródło: przepiski.pl

22 grudnia 2021

Boczek pieczony

 Ostatnio na stoisku mięsnym uśmiechał się do mnie surowy boczek. Kupiłam oczywiście z myślą o świętach. Upiekłam go w ulubionych przyprawach i tym sposobem mamy domową wędlinę na świąteczny stół. Podaję jakich ja użyłam przypraw, ale każdy może zrobić według swojego smaku.


Składniki:

  • 900-1000g surowego boczku
  • sól (u mnie gruboziarnista z dodatkiem skórki cytrynowej - przywiozłam z Malty)
  • czosnek granulowany 
  • pieprz
  • słodka mielona papryka
  • czosnek niedźwiedzi

Sposób wykonania:

1. Mięso umyć, wytrzeć.

2. W miseczce wymieszać przyprawy, po łyżeczce soli, czosnku, papryki mielonej i czosnku niedźwiedziego oraz pół łyżeczki pieprzu. Mieszanką natrzeć mięso. Włożyć do pojemnika i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem w 180*C przez 1,5h. Po upieczeniu pozostawić boczek jeszcze około 30 minut w zamkniętym piekarniku. Ściągam też wtedy pokrywkę. 

4. Mięso schłodzić w lodówce, dopiero potem można kroić.

Smacznego!!!

Źródło: Przyślij przepis


21 grudnia 2021

Miękkie pierniczki 2

 Pierniki staropolskie już upieczone, teraz leżakują i czekają na święta, a tymczasem dzieci dalej domagają się pierników😂 No i na szybko zrobiliśmy jedną porcję. Wyszły od razu miękkie po upieczeniu, więc na Święta to idealne pierniki typu 'last minute' :) Do ich przygotowania użyłam uniwersalnej Mąki Szymanowskiej Polskie Młyny.


Składniki (na 2 blaszki pierników):

  • 50 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 250 g mąki pszennej (u mnie uniwersalna Mąka Szymanowska Polskie Młyny)
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego lub śmietany
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Umieścić je na desce i zagnieść ciasto.

2. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 4-5mm. Użyłam ozdobnego wałka, ale wzorek trochę się rozmył podczas pieczenia. Wykrawać dowolne kształty. Pierniki piec w 180st.C przez 8-9 minut. 

3. Wystudzone przechowywać w szczelnym pojemniku. Pierniki są od razu miękkie. 

Smacznego!!! 

Jeden z największych producentów mąki w Polsce, Polskie Młyny oferuje swoje produkty na Allegro. Można tam znaleźć wiele ciekawych i wartych uwagi produktów, niektóre z nich są niedostępne w sklepach.

Źródło: Instagram c_aska

20 grudnia 2021

Jajka faszerowane szynką i ogórkiem

 Pyszne jajka, które można przygotować na różne okazje 😁

Składniki: 

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • kilka plasterków dowolnej wędliny
  • kawałek zielonego ogórka
  • siekany koperek
  • musztarda
  • majonez
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Jajka ugotowane i ostudzone obrać, przekroić na pół i ostrożnie wyjąć żółtka.

2. Wędlinę i ogórka drobno pokroić. Żółtka rozdrobnić widelcem, dodać pokrojoną wędlinę oraz ogórka, trochę musztardy i majonezu. Doprawić solą i pieprzem, dodać też posiekanego koperku.

3. Tak przygotowaną pastą faszerować białka. Udekorować gałązką koperku. Przed podaniem schłodzić. 

Smacznego!

19 grudnia 2021

Pyszne pierniczki

 W tym roku piekę już pierniki po raz trzeci. Dzieci do dekoracji użyły kolorowych pisaków, czekolady i posypek. 

Składniki: (na dwie blaszki od piekarnika):

  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/3 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

1. Jajka, cukier, cukier waniliowy, miód i olej wymieszać. Do masy dodać partiami mąkę z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. 

2. Zagnieść ciasto, następnie rozwałkować i wyciąć foremką pierniczki. 

3. Piec w 170-180*C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 7-8 minut. Nie pieczemy za długo, bo pierniczki będą twarde.

4. Po wystudzeniu dowolnie udekorować.

Smacznego!!! 


Inspiracja: Youtube

16 grudnia 2021

Ciasto pomarańczowe

W niedzielne popołudnie postanowiłam szybko zrobić jakieś ciasto. Akurat napatoczyły się cytrusy, których pewnie teraz każdy ma w nadmiarze. Upieczone ciasto okazało się pulchne, wilgotne i aromatyczne - naprawdę warto upiec go jeszcze nie raz. 

Składniki (tortownica 23cm):
  • 3 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 200 g masła
  • 180 g mąki pszennej (użyłam uniwersalnej mąki Polskie Młyny)
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 
2. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.
3. Miękkie masło i cukier ubić na puszystą masę. Wbić po jednym jajku i zmiksować. Dodać otartą skórkę z pomarańczy i wymieszać. Następnie partiami dodawać przesianą mąkę z proszkiem i sok pomarańczowy na zmianę i całość mieszać rózgą tylko do połączenia składników.
4. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec w 170 st.C przez około 40 minut (do suchego patyczka). Ostudzone oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Przy okazji zachęcam wszystkich do zajrzenia na Allegro, gdzie można zakupić produkty marki Polskie Młyny. Są tam nie tylko mąki, ale także inne produkty np. gotowe mieszanki, które są trudno dostępne w sklepach stacjonarnych.


Źródło: Moje wypieki


6 grudnia 2021

Domowy baileys

 Lubię takie kremowe likiery szczególnie zimową porą. Zawsze przygotowuję tego typu alkohol na świąteczny stół. Można go przygotować bez żadnego trudu. Wychodzi gęsty i kremowy. 


 Składniki (na 1 litr likieru):

  • 100 ml spirytusu 96%
  • 250 ml whiskey 40%
  • 1 puszka masy kajmakowej (u mnie 510 g)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczanej + 3 łyżki wrzątku
  • cukier puder 

Sposób przygotowania:

1.  Puszkę masy włożyć do garnka z wrzątkiem, by masa była luźniejsza. Przelać ją do miski. Przestudzić. Dodać spirytus, whiskey, śmietankę i kawę rozpuszczoną w wrzątku i przestudzoną. Wszystko dokładnie połączyć za pomocą rózgi. Jeśli jest mało słodki, należy dodać do smaku cukru pudru.

2. Likier przecedzić przez sitko, przelać do butelek. Przechować w lodówce przez tydzień do przegryzienia.

Na zdrowie!


Źródło: niebonatalerzu.pl

 

A poniżej inne pomysły na kremowe świąteczne likierki ;-) Kliknięcie na zdjęcie spowoduje przeniesienie do przepisu.





5 grudnia 2021

Śmietanowiec z brzoskwiniami i czekoladą

Pyszne kruche ciasto z pianką śmietanowo-budyniową z dodatkiem brzoskwini i gorzkiej czekolady. Przepis podaję z moimi niewielkimi zmianami.

Składniki (20x32cm):

Kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki 
  • 200 g masła
  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1-2 łyżki śmietany jeśli ciasto jest suche

Pianka śmietanowa:

  • 6 białek 
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 op. budyniu śmietankowego
  • 700 g śmietany 18%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 puszka brzoskwiń

Sposób wykonania:

1. Zrobić kruche ciasto, mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne mało i całość posiekać. Dodać pozostałe składniki, zagnieść. Podzielić na 2 części wielkości 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na minimum 30 minut. 

2. W międzyczasie odsączone brzoskwinie pokroić w kostkę, a czekoladę drobno posiekać. 

3. Zrobić piankę. Ważne by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Białka ubić ze szczyptą soli, następnie dodać partiami cukier i ubijać, aż białka będą szklące. Wsypać proszki budyniowe, zmiksować. Następnie dodawać po łyżce śmietany i wmieszać za pomocą szpatułki.

4. Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia zetrzeć większy kawałek ciasta z zamrażarki. Delikatnie wyrównać. Wylać 1/3 pianki śmietanowej, na to połowę brzoskwiń i czekolady, znów 1/3 pianki, resztę brzoskwiń i czekolady, a na koniec resztę masy śmietanowej. Na wierzch zetrzeć na tarce mniejszą cześć ciasta. Lekko uklepać. Piec w 175*C przez 45-50 minut. 

Smacznego!!!

Źródło: Smaki na talerzu

 

 

2 grudnia 2021

Fuczki czyli bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty

 Te placki są fantastyczne. Składniki bardzo proste, ogólnodostępne. Sekretem ich smaku jest dodatek sosu czosnkowego. Robi tu naprawdę świetną robotę. Zamiast sosu można podać z gulaszem mięsnym. Smakuje naprawdę wyśmienicie.  Bardzo wszystkim smakowały i będzie to świetny pomysł na szybki nie tylko piątkowy obiad.

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • sos czosnkowy do podania - robię własny - KLIK

Sposób wykonania:

1. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, drobno pokroić, zalać wodą i ugotować do miękkości (ok 30 minut). 

2. Po ugotowaniu kapustę odcedzić, odcisnąć i odstawić do wystudzenia. 

3. W misce zmiksować jajko, mleko, mąkę, dodać kapustę, sól, pieprz i całość zamieszać. Na rozgrzanej patelni na oleju smażyć placki na rumiano z obu stron. Przełożyć na ręcznik papierowy, następnie na talerz i podawać z domowym sosem czosnkowym.

Smacznego!!!