31 lipca 2021

Rolada malinowa

 Pyszny sezonowy wypiek, wygląda na pracochłonne ciacho, ale w rzeczywistości nie wymaga dużo pracy ani czasu. To rolada biszkoptowa przełożona masą na bazie bitej śmietany. Pyszna i delikatna ;-) Dzieciakom bardzo smakowała☺️

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Masa:

  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 galaretka malinowa
  • 250 g śmietanki 30%
  • 150 g malin

Sposób wykonania:

1. Robimy biszkopt, białka ubijamy, dodajemy cukier i proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę oraz olej, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w 180 st.C przez 12 minut. Biszkopt nie może się za bardzo wysuszyć, bo będzie się łamać przy rolowaniu. Po upieczeniu wyłożyć biszkopt na wilgotną ściereczkę papierem do góry, zdjąć delikatnie papier i zrolować roladę razem ze ściereczką. Pozostawić do wystudzenia.

2. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (pół szklanki), odstawić, by przestygła.

3. Śmietanę (dobrze schłodzoną) ubić, na koniec wlać galaretkę i zmiksować. Dodać maliny i wymieszać. Masę wyłożyć na roladę (trzeba to sprawnie robić, bo masa szybko zastyga). Roladę zwinąć i najlepiej włożyć do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!


Źródło: przyslijprzepis.pl  

30 lipca 2021

Omlet z cukinią i pomidorem

 Omlet - moje ulubione śniadanie. Można go przyrządzać na miliony sposobów. 

Składniki:

  • 2 jajka
  • odrobina mleka
  • sól, pieprz
  • 1/2 niedużego pomidora 
  • 80-90 g cukinii
  • 1 kopiasta łyżka tartego żółtego sera (u mnie chadder)
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

1. Cukinię umyć, pokroić w kostkę wraz ze skórką. Pomidora pokroić w kostkę.

2. W kubeczku wymieszać jajka, mleko, sól i pieprz.

3. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cukinię, chwilkę dusić po czym dodać pomidora. Poddusić.

4. Na patelnię z warzywami wlać mieszankę jajeczną, wierzch oprószyć serem. Przykryć pokrywką i smażyć na malutkim ogniu, aż wierzch się zetnie.

Smacznego!!!

28 lipca 2021

Placek owsiany z serem i warzywami

 Ten placek to fajna odmiana dla omletu. Dodatki oczywiście dowolne. Sam placek jest bardzo pożywny i syty. Polecam na śniadanie i nie tylko.

Składniki (na 1 spory placek):

Placek:

  • 1 jajko
  • 40 g płatków owsianych
  • 40 ml mleka
  • 80 g sera twarogowego
  • odrobina soli

Dodatki:

  • 2 plasterki sera żółtego
  • roszponka
  • pomidor
  • oliwki 
  • zielona cebulka

Sposób przygotowania: 

1. Wszystkie składniki na placek umieścić w blenderze, zmiksować na gładko.

2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wylać ciasto i smażyć na małym ogniu na rumiano z obu stron. Przy przewracaniu pomóc sobie talerzem, bo placek jest delikatny.

3. Kiedy już smaży się druga strona, to na połowę części podsmażonej wyłożyć ser żółty. Jak placek się usmaży, a ser rozpuści, zdjąć go, wyłożyć pozostałe składniki (warzywa) i złożyć na pół.

Smacznego!!!


Źródło: Fit przepisy od Baletnicy

26 lipca 2021

Zupa kalafiorowa z serkiem topionym

 Lubię lato, bo oferuje nam mnóstwo sezonowych owoców i warzyw. Np. kalafiory🙂 Ostatnio zrobiłam zupę, a zamiast zabielić ją śmietaną, użyłam do tego serka topionego. Wyszło naprawdę pysznie.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego (u mnie na skrzydełkach)
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g serka topionego (śmietankowego lub paprykowego)
  • siekana natka koperku
  • olej do podsmażenia warzyw

Sposób przygotowania:

1. Cebulkę obrać, posiekać. Marchew i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić. Następnie dodać warzywa tarte na tarce oraz ziemniaki, całość dusić przez około 5 minut często mieszając. Całość zalać gorącym bulionem, dorzucić listek laurowy i ziele angielskie. Gotować przez kwadrans.

2. W międzyczasie podzielić kalafior na różyczki. Dorzucić do zupy. Gotować, aż kalafior zmięknie, ale nie rozgotuje się. Dodać serek topiony podzielony na mniejsze kawałki, mieszać, aż się rozpuści. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, trochę soli i pieprzu oraz siekaną natkę koperku. 

Smacznego!!!


25 lipca 2021

Sałatka z warzywami i serem na ciepło

 Pyszna sałatka podawana na ciepło, choć nie wszystkie składniki są ciepłe :-) Idealna na kolację. 

Składniki (2-3 porcje): 

  • 1 mała cukinia
  • kilka pieczarek
  • 2-3 łyżki kukurydzy
  • 1 pomidor
  • 1/2 papryki (u mnie pomarańczowa)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • garść świeżego szpinaku na każdą porcję
  • 2 grube plastry dowolnego sera twarogowego

Sposób przygotowania:

1. Cukinię umyć, pokroić w plastry. Pieczarki obrać, również pokroić. Paprykę pokroić w paski. 

2. Na patelni rozgrzać trochę oliwy, wrzucić cukinię, pieczarki i paprykę. Trochę posolić i popieprzyć, całość poddusić. Na koniec dodać zioła prowansalskie i wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia, do warzyw dodać kukurydzę, pokrojonego pomidora i pokrojony w kostkę ser. Wymieszać. 

3. Na talerze rozłożyć po jednej garści szpinaku, na wierzch wyłożyć mieszankę z patelni. Podawać od razu na ciepło. 

Smacznego!

20 lipca 2021

Dżem z wiśni z pektyną

 Dziś na blogu znowu wiśniowo, tym razem dżem na naturalnej pektynie. Te wiśnie zanurzone w wiśniowym żelu są po prostu wspaniałe... Wypróbujcie sami. Przepis wzięłam z opakowania po pektynie.

Składniki:

  • 2 kg wydrylowanych wiśni 
  • 23 g pektyny w proszku
  • 1 kg cukru (lub nieco mniej)
  • 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób wykonania:

1. Wiśnie umieścić w garnku z grubym dnem. Zagotować. 

2. Opakowanie pektyny (23g) wymieszać ze szklanką cukru, dodać ją do gotujących się wiśni, a następnie dodać pozostały cukier. Po rozpuszczeniu się cukru dodać kwasek cytrynowy.  Gotować przez ok 5 minut, mieszając od czasu do czasu. 

3. Zdjąć z ognia, w razie potrzeby zdjąć powstałą pianę. Gorący dżem przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików. Dobrze zakręcić, pasteryzować przez ok 20 minut. 

4. Po pasteryzacji dżem ma konsystencję płynną, ale jak się wystudzi, to tężeje. Z podanej porcji wyszło mi 10 słoiczków różnej wielkości. 

Smacznego!!!



18 lipca 2021

Kompot z wiśni bez pestek (na zimę)

 Zazwyczaj robię kompot z całych wiśni, ale w tym roku owoce są tak ładne i dorodne, że postanowiłam wykorzystać je w nieco inny sposób. Pasteryzowane są w syropie cukrowym, a same owoce można wykorzystać do ciast czy deserów. 

Składniki:

  • 2 kg wiśni
  • 1 litr wody
  • 400-500 g cukru

Sposób przygotowania:

1. Wiśnie umyć, wydrylować. Używam do tego drylownicy. Ułożyć je w czystych słoikach na wysokość 3/4. 

2. W garnku umieścić cukier i wodę, zagotować aż cukier całkowicie się rozpuści. Syropem zalać słoiki, zakręcić, pasteryzować około 15-20 minut. 

Smacznego!

13 lipca 2021

Sezonowe owoce zapiekane pod owsianą kruszonką, czyli owsiane crumble

 Wiele razy widziałam na blogach pomysły na crumble, czyli owoce pod kruszonką. W końcu coś mnie tknęło i przygotowałam crumble owsiane z owocami sezonowymi. Do tego były lody. Rewelacja. Polecam wam ten deser z czystym sumieniem. Można je robić przez okrągły rok z różnymi owocami. A zamiast gałki lodów można dodać jogurt lub po prostu zjeść solo.

Składniki (na 2 porcje):

  • 30 g płatków owsianych
  • 30 g mąki orkiszowej (lub pszennej)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżka miodu
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • + owoce sezonowe ( u mnie garść truskawek, 1 duża nektarynka, garść wydrylowanych czereśni)
  • + dodatki do podania: jogurt naturalny lub lody

Sposób wykonania:

1. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć umyte i pokrojone owoce. 

2. Masło orzechowe i miód połączyć w kąpieli wodnej. W osobnej misce wymieszać płatki, mąkę i kokos. Dodać masło orzechowe z miodem, dokładnie wymieszać palcami. Na owoce wyłożyć kruszonkę. 

3. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st. C. Piec 10-15 minut - do zrumienienia się wierzchu. 

4. Podawać na ciepło solo lub z lodami lub jogurtem. 

Polecam! Smacznego 🙂

Źródło: Instagram, odzywiajsiezdrowo

11 lipca 2021

Koktajl z bananem i kakao

 Pyszny pożywny koktajl na bazie mleka i owoców. Całość zwieńczona dodatkiem naturalnego kakao - pychotka!


 Składniki:

  • 1 spory banan
  • 1-2 brzoskwinie
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka naturalnego kakao
  • opcjonalnie miód do posłodzenia

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładko.

Smacznego!!!

7 lipca 2021

Karkówka w paprykowej marynacie z patelni lub grilla

 Ta karkówka jest fenomenalna! A jeszcze jak do niej dodamy domowe tzatziki to po prostu rewelacja!

Składniki:

  • 6 plastrów karkówki

Marynata:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • szczypta pieprzu cayenne

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Natrzeć nią mięso i odłożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. 

2. Karkówkę smażyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub grillu po 5-7 minut z każdej strony na średnim ogniu, a potem jeszcze po 2-3 minutki na małym ogniu. 

3. Podawać wedle uznania - świetnie smakuje z domowym tzatziki (KLIK)

Smacznego!!!

Źródło: jejkuchnia.blogspot.com

4 lipca 2021

Pasta włoska z oliwkami i suszonymi pomidorami

Świetna pasta na kanapki składająca się z typowych włoskich składników. Bazą do przygotowania pasty jest serek typu włoskiego. To serek serwatkowy, typowy dla kuchni śródziemnomorskiej, delikatny w smaku. Jeden z moich ulubionych :-) Zapraszam do wypróbowania.

Składniki:

  • 1 opakowanie serka włoskiego np. Capri
  • 4-5 kawałków suszonych pomidorów z zalewy 
  • 1 łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 1 ząbek czosnku (można dać więcej jak ktoś lubi ostre pasty)
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Podawać do pieczywa lub jako dip. 

Smacznego!!!

Źródło: Naturalnie!

2 lipca 2021

Ciasto z cukinią a'la ananas

 Pokażę jak wykorzystać cukinię do ciasta. Mam w piwnicy kilka słoiczków cukinii a'la ananas (KLIK). Świetnie nadaje się do deserów i ciast, zobaczcie sami. 

Składniki:

3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao kakao
cynamon (opcjonalnie)
1 słoik marynowanej na słodko cukinii KLIK

Sposób wykonania:

1. Jajka ubić z cukrem na puch. Dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną, powoli miksować, a potem wlać olej i dodać kakao i cynamon.
2. Ciasto wylać do szerszej keksówki, na wierzch ułożyć odsączoną z zalewy cukinię.
3. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30-40 minut do suchego patyczka.
4. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!


 

1 lipca 2021

Spaghetti z chorizo i rukolą

Szybki makaron na obiad? Oto mój sposób. Pysznie i szybko ;-)

Składniki:

  • makaron spaghetti
  • kiełbasa chorizo
  • pomidorki koktajlowe
  • kawałek ostrej papryczki (u mnie konserwowa ognista)
  • oliwa
  • rukola
  • po 1 plastrze serka typu włoskiego (Capri) na porcję

Sposób wykonania:

1. Makaron ugotować w osolonym wrzątku.

2. Chorizo pokroić, rzucić na patelnię razem z oliwą, pokrojonymi pomidorkami i drobno posiekaną papryczką. Chwilkę podgrzać, po czym dodać odcedzony makaron i chwilkę całość dusić. Dodać rukolę, wymieszać i przełożyć na talerz.

3. Na porcję pokruszyć plaster serka typu włoskiego. Od razu podawać.

Smacznego!!!