30 listopada 2019

Kapuśniaczki Ani z kapustą i grzybami

Przepis na te kapuśniaczki dostałam od koleżanki Ani. To jeden z moich ulubionych przepisów. Przede wszystkim ciasto jest rewelacyjne. Robiłam już kiedyś na bazie tego ciasta paszteciki ze szpinakiem, rewelacja!


Składniki:

Ciasto:
1/2 kg mąki
szczypta soli
1 całe jajko
2 żółtka
1 łyżka cukru
100 g drożdży
250 g margaryny/masła
1/2 szklanki śmietany

Farsz:
1/2 kg kiszonej kapusty
15 dag pieczarek
garść suszonych grzybów
2 cebule
2 łyżki oleju
szczypta cukru
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 łyżka majeranku
1/2 łyżki tymianku
sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Zrobić farsz. Suszone grzyby zalać wodą, gotować do miękkości. Po wystudzeniu drobno pokroić. Kapustę przepłukać, drobno posiekać,zalać wodą, gotować do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po ugotowaniu usunąć liście i ziele. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę obrać, drobno posiekać. Zrumienić na niewielskiej ilości oleju po czym dodać pieczarki. Następnie dodać odciśniętą kapustę, pokrojone grzyby, całość chwilę dusić, doprawić solą, pieprzem i ziołami.
2. Zrobić ciasto, do śmietany wkruszyć drożdże, dodać cukier i całość wymieszać.
3. Na stolnicę przesypać mąkę, dodać masło/margarynę, sól, troszkę posiekać, po czym dodać śmietanę z drożdżami, jajko, żółtka i zagnieść ciasto.
4. Ciasto rozwałkować na grubość 7-10 mm, na jeden brzeg wyłożyć farsz i odciąć ciasto. Skleić i łączeniem położyć do spodu. Ostrym nożem pociąć w dowolne porcje.
5. Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem w odległościach od siebie, bo ładnie rosną. Posmarować wierzch pozostałym białkiem i posypać np. sezamem lub czarnuszką.
6. Piec w 180 st. C do zrumienienia się wierzchu (tak ok 15-20 minut). Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem i farszem.

Smacznego!!!

28 listopada 2019

Piernik litewski

W ubiegły weekend upiekłam taki oto piernik. Cieszę się, że ciasto przełożyłam do blaszki prostokątnej, a nie keksówki, bo naprawdę pięknie urósł i był podzielny. Będzie się nadawał na świąteczny stół. Jest prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam!


Składniki (blaszka 24x28cm lub 20x20cm):

1 szklanka z górką mąki pszennej tortowej
1 szklanka z górką mąki żytniej
3 jajka
3/4 szklanki cukru
250 g miodu
150 g masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka maślanki / kefiru / jogurtu naturalnego
2 łyżki przyprawy do piernika
250 g dowolnych bakalii (u mnie orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, rodzynki)

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
2. W rondelku rozpuścić razem masło i miód, nie gotować. Odstawić do ostudzenia.
3. Mąki przesiać z sodą oczyszczoną oraz przyprawą do piernika.
4. Do bakalii dodać łyżkę mąki i wymieszać.
5. Jajka ubić z cukrami na puch, potem dodać miód z tłuszczem. Dodać też bakalie.
6. Następnie partiami dodawać przesiane mąki i maślankę / kefir / jogurt naturalny. Miksować tylko do połączenia.
7. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st.C przez ok 50-60 minut - do suchego patyczka. Piernik można dowolnie udekorować.

Smacznego!!!

Źródło: Moje wypieki


22 listopada 2019

Sernik w orzechowym biszkopcie

Sernik w wersji świątecznej, który naprawdę świetnie smakuje. Jeśli kompletujecie już pomysły na świąteczny stół, to warto zwrócić uwagę na to ciasto.


Składniki (blaszka 24x28cm):

Biszkopt orzechowy:
100 g mielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła - rozpuścić i ostudzić.
szczypta soli

Wkładka serowa:
1 kg sera trzykrotnie zmielonego lub dobrego wiaderkowego
5 jajek
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olejek waniliowy
1/4 kostki margaryny

Masa śmietanowa:
400 ml kwaśnej śmietany 18%
300 g masła
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego

Polewa:
150 g czekolady mlecznej lub deserowej
4 łyżki śmietany 30%
+ siekane lub mielone orzechy do posypania wierzchu

Sposób wykonania:

Ciasta najlepiej upiec dzień wcześniej.
1. Zrobić biszkopt orzechowy, oddzielić białka od żółtek, białka ubić, następnie dodać cukier, utrzeć i partiami dodawać po jednym żółtku. Partiami dodawać mąki i proszek do pieczenia, a na koniec wmieszać orzechy i masło.
2. Piec w 180st.C przez 35 minut.
3. Zrobić wkładkę serową. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać budyń (proszek), mąkę i rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Potem partiami dodawać ser, aromat waniliowy, a na końcu delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w 170st.C przez 60 minut.
4. Ciasto orzechowe przekroić na dwa blaty.
5. Zrobić masę śmietanową, składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrami na puch, partiami dodawać śmietanę i lekko miksować lub mieszać łyżką.
6. Przełożyć ciasto: biszkopt orzechowy-masa śmietanowa-sernik-masa śmietanowa-biszkopt orzechowy.
7. Zrobić polewę, czekoladę i śmietanę rozpuścić razem w kąpieli wodnej. Polewą polać ciasto, wierzch posypać orzechami. Pozostawić do wystudzenia.

Smacznego!!!

21 listopada 2019

Pasta serowa z makrelą i suszonymi pomidorami

W zasadzie w tytule znajdują się niemal wszystkie składniki na tę pastę. Jeśli nie lubicie nudy na kanapkach, to polecam wypróbować coś nowego ;-)


Składniki:

1 opakowanie naturalnego serka
3-4 pomidory suszone
kawałek wędzonej makreli
1/2 małej cebulki
sól ,pieprz

Sposób wykonania:

1. Pomidory suszone wyjąć z zalewy, dowolnie pokroić.
2. Cebulkę drobniutko posiekać.
3. Mięso z makreli oczyścić z ości i skóry, rozdrobnić.
4. Wszystkie składniki połączyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!!!

19 listopada 2019

Kapusta kiszona w słoikach

Spróbowałam swoich sił w kiszeniu kapusty. Udało się! Jak na warunki blokowe kapusta wyszła naprawdę super.


Składniki:

10 kg białej kapusty poszatkowanej
1 kg marchewki startej na dużych lub średnich oczkach
15-17 g soli kamiennej
kilka połamanych listków laurowych
kminek, ziele angielskie - można pominąć

Sposób przygotowania:

1. Zrobiłam z połowy porcji. Soli dałam "na oko".
2. Kapustę, marchew, sól, połamane listki laurowe wymieszać dokładnie w dużej misie. W czasie mieszania warzywa zmniejszą swoją objętość.
3. Wymieszane warzywa pozostawić na godzinę i w międzyczasie przygotować sobie słoiki.
4. Przed nałożeniem kapusty do słoików należy ją odcisnąć z nadmiaru soku, ale nie całkowicie, bo kapusta wyjdzie sucha.
5. Podczas nakładania do słoików kapustę ugniatamy - pomogłam sobie drewnianą pałką. Jak zgromadziło się za dużo soku, to go odlewałam. Nie napełniamy słoików pod samo wieczko - podczas fermentacji kapusta buzuje i potrzebuje nieco przestrzeni. Słoiki zakręcić. Wynieść do piwnicy.
6. Po około 3 tygodniach kapusta jest gotowa.

Smacznego!!!

17 listopada 2019

Spaghetti z pomidorami i mascarpone

Już dawno chodził za mną taki makaron. Robi się ekspresowo - sos był gotowy nawet szybciej niż makaron się ugotował ;-) A jaki pyszny, po prostu niebo w gębie. Zresztą spróbujcie sami! Polecam!



Składniki (na 1 dużą lub 2 małe porcje):

100 g makaronu spaghetti
4 suszone pomidory
8 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 pełna łyżka serka mascarpone
1 garść rukoli
100 ml białego wytrawnego wina - u mnie woda ;-)

Sposób wykonania:

1. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.
2. W międzyczasie przygotować sos: na patelni rozgrzać troszkę oleju, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, lekko posolić, po czym dodać drobno pokrojone suszone pomidory oraz pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki. Chwilkę smażyć, podlać winem/ wodą, dodać mascarpone. Dodać pieprzu i soli, gotować do momentu, aż sos się zredukuje.
2. Na koniec dodać 2/3 rukoli, wrzucić odcedzony makaron i całość zamieszać.
3. Przełożyć na talerz/talerze i przykryć pozostałą rukolą.

Smacznego!!!
 
Źródło: Pasja tworzenia

11 listopada 2019

Bułki pszenne na jogurcie

Od czasu do czasu lubię zrobić jakieś domowe pieczywko.


Składniki (na 10 sztuk):

20g świeżych drożdży
200 ml jogurtu naturalnego
100 ml wody
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
460 g mąki pszennej (typ 550)
1 jajko

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
1. Zrobić zaczyn: drożdże połączyć z wodą, połową jogurtu, miodem i 1 łyżką mąki. Wymieszać i odstawić do podrośnięcia.
2. Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami, wymieszać, miskę z ciastem przykryć folią na 30 minut.
3. Blat posmarować olejem, wyrobić na nim chwilę ciasto, utworzyć wałek 60x8cm. Mocno posypać mąką, nożem odcinać bułeczki. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem w odstępach, przykryć ściereczką na 30 minut.
4. Przed pieczeniem umieścić na dnie piekarnika kokilkę z wodą. Bułki piec w 180 st.C przez 12-15 minut. Studzić na kratce.

Smacznego!!!

Źródło: Pinterest

9 listopada 2019

Placki ziemniaczane z serem i pieczarkami

Uwielbiam, bardzo bardzo bardzo lubię placki ziemniaczane. A wersja z serem i pieczarkami naprawdę jest świetna, spróbujcie sami!


Składniki:

5-6 dużych ziemniaków
1 jajko
1 mała cebulka
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
20 dag pieczarek
masło klarowane
tarty żółty ser
siekany szczypiorek

Sposób wykonania:

1. Robimy placki: obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać drobniutko posiekaną cebulkę, jajko, mąkę (ostrożnie, żeby nie za dużo bo placki nie będą rumiane!), doprawić solą i i pieprzem, wymieszać. Usmażyć na rozgrzanym oleju.
2. Pieczarki pokroić w plasterki, poddusić na maśle klarowanym, dodać troszkę soli i pieprzu.
3. Na placki nałożyć podduszone pieczarki, posypać siekanym koperkiem i tartym żółtym serem. Podpiec w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści.

Smacznego!!!



3 listopada 2019

Pierniczki staropolskie

Wcale się nie pospieszyłam z tym przepisem, nie martwcie się. Do tych pierników potrzebne nam ciasto dojrzewające, a jeszcze chwila i można go nastawić. U mnie będzie na 100%.
W ubiegłym roku zrobiłam z jednej porcji 3 pierniki przekładane dżemem z czarnej porzeczki oraz dużą porcję tradycyjnych wykrawanych pierniczków.

W tym roku wykrawanych pierników zamierzam zrobić jeszcze więcej!


Etap I - przygotowanie ciasta należy zacząć 4-6 tygodni przed Świętami. Im dłużej leżakuje, tym lepiej.

Składniki:

500 g miodu
250 g margaryny
2 niepełne szklanki cukru
1 kg mąki
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
2-3 opakowania przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

1. Miód, cukier i margarynę stopniowo rozpuścić w rondlu, aż do rozpuszczenia. Nie gotować. Odstawić do przestudzenia.
2. Sodę rozpuścić w mleku.
3. Do miski przełożyć wszystkie składniki łącznie z tymi wcześniej rozpuszczonymi i zagnieść ciasto. Ja to zrobiłam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Należy zrobić to starannie, aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto wychodzi luźne, ale podczas leżakowania w chłodzie zgęstnieje.
4. Ciasto przełożyć do kamionkowego, emaliowanego lub szklanego naczynia. Przykryć lnianą ściereczką i pokrywką lub grubą folią i schować do lodówki lub w chłodne miejsce na 6 tygodni.


Etap II - Pieczenie:

Uwaga! Piec na 5 - 7 dni przed świętami!
Ciasto podzielić na 3 części. Dwie części przeznaczyć na przekładanego piernika, a resztę na małe pierniczki.
Ciasto rozwałkować, wykrawać foremkami dowolne kształty, układać na blaszce w dużej odległości od siebie, blaszka powinna być wyłożona papierem. Piec w 180 st.C ok 10 minut. Pierniczki ładnie rosną i trzymają kształt, nie rozlewają się.


Po upieczeniu i wystudzeniu można je polukrować, polać polewą, posypać posypką - pełna dowolność. U mnie zostały takie golaski bez żadnych dekoracji, takie lubimy najbardziej. Można je bardzo długo przechowywać, najlepiej w szczelnym opakowaniu.


Smacznego!!!