Sernik w wersji świątecznej, który naprawdę świetnie smakuje. Jeśli kompletujecie już pomysły na świąteczny stół, to warto zwrócić uwagę na to ciasto.
Składniki (blaszka 24x28cm):
Biszkopt orzechowy:
100 g mielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła - rozpuścić i ostudzić.
szczypta soli
Wkładka serowa:
1 kg sera trzykrotnie zmielonego lub dobrego wiaderkowego
5 jajek
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olejek waniliowy
1/4 kostki margaryny
Masa śmietanowa:
400 ml kwaśnej śmietany 18%
300 g masła
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Polewa:
150 g czekolady mlecznej lub deserowej
4 łyżki śmietany 30%
+ siekane lub mielone orzechy do posypania wierzchu
Sposób wykonania:
Ciasta najlepiej upiec dzień wcześniej.
1. Zrobić biszkopt orzechowy, oddzielić białka od żółtek, białka ubić, następnie dodać cukier, utrzeć i partiami dodawać po jednym żółtku. Partiami dodawać mąki i proszek do pieczenia, a na koniec wmieszać orzechy i masło.
2. Piec w 180st.C przez 35 minut.
3. Zrobić wkładkę serową. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać budyń (proszek), mąkę i rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Potem partiami dodawać ser, aromat waniliowy, a na końcu delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w 170st.C przez 60 minut.
4. Ciasto orzechowe przekroić na dwa blaty.
5. Zrobić masę śmietanową, składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrami na puch, partiami dodawać śmietanę i lekko miksować lub mieszać łyżką.
6. Przełożyć ciasto: biszkopt orzechowy-masa śmietanowa-sernik-masa śmietanowa-biszkopt orzechowy.
7. Zrobić polewę, czekoladę i śmietanę rozpuścić razem w kąpieli wodnej. Polewą polać ciasto, wierzch posypać orzechami. Pozostawić do wystudzenia.
Smacznego!!!
Pomysłowe, Na pewno jest pyszne ;-D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta, już wiem co zrobię na święta. Dzięki! :)
OdpowiedzUsuńJest tak apetyczny i uroczy, że każdego dnia muszę tu wpaść i popatrzeć na ten wypiek. Oj, udał Ci się Aniu i to bardzo, wygląda "jak z obrazka". Alicja
OdpowiedzUsuńJa już sernik przetestowałam. Jest genialny. Będę ponownie robić na święta :D super, super, super! :)
OdpowiedzUsuń❤️❤️❤️ Super!
UsuńTo może jakaś fotka do galerii?
Pozdrawiam
Witam! W jakiej formie piekłaś?
UsuńPiszę przy składnikach - 24x28cm.🙂
UsuńPyszności :D
OdpowiedzUsuńRozumiem,że składamy ciasto po upieczeniu i w związku z tym mam pytanie czy ciasta się nie oddzielają przy krojeniu?
OdpowiedzUsuńTak, ciasto składamy po upieczeniu. Nie miałam żadnych problemów z krojeniem. Kroiło się idealnie.
UsuńChciałbym zapytać czy ser wyjmie się z brytwanki bez problemu
OdpowiedzUsuńTak, jeśli lekko przywrze bokami do blaszki, to odcinam dookoła nożem, potem przykładam deskę od góry, przewracam do góry nogami, ściągam papier do pieczenia i znow do góry nogami na kolejną deskę go przekładam.
UsuńCzy zamiast masła ze śmietaną można dać śmietane 30%, z mascarpone ?
OdpowiedzUsuńChodzi o masę śmietanowa? Można zrobić na bazie mascarpone.
UsuńWkładkę serową można upiec dzień wcześniej? Jeżeli tak, to przechowywać w lodówce?
OdpowiedzUsuńTak, można upiec wcześniej. Wystarczy ją przechować w chłodnym miejscu, nie musi być to lodówka, ale może.
UsuńMam pytanie, czy ciasto orzechowe wyrasta. Moje niestety nie wyrosło i tak się zastanawiam czy przyczyną może być to że przez pomyłkę po ubiciu piany zamiast cukru dodała 1 żółtko a później dopiero cukier i pozostałe żółtka?
OdpowiedzUsuńOgólnie ciasto orzechowe nie wyrasta jakoś wysoko.
Usuń