29 sierpnia 2024

Sałatka z makaronem i karczochami

 Fajna sałatka, która sprawdzi się na obiad i na kolację. 

Składniki:

  • 200 g niedużego makaronu
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g salami
  • 200 g karczochów z zalewy (oleju)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 150 g kulek mozzarelli
  • 25 g startego parmezanu
  • 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki
  • 150 g oliwek 

Dressing:

  • 35 ml oliwy z oliwek
  • 20 ml białego octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku. 

2. Pomidorki i oliwki pokroić w połówki, mini mozzarellę odsączyć z zalewy. 

3. Karczochy odsączyć i pokroić w ćwiartki. 

4. Cebulę pokroić w piórka, a salami w paski. 

5. Wszystkie składniki umieścić w misce. Dodać natkę pietruszki i tarty parmezan.

6. Składniki sosu dokładnie połączyć, wlać do miski i całość zamieszać. 

7. Od razu podawać.

Smacznego!!!

Źródło: IG, Obiad dla taty

23 sierpnia 2024

Pasta z makrelą i jajkiem

 Bardzo lubię pasty do kanapek. Ta z makrelą też mi bardzo przypadła do gustu.


Składniki:

  • 1 puszka makreli w sosie pomidorowym 
  • 2 jajka ugotowane na twardo 
  • 1/2 małej czerwonej cebuli 
  • 1 ogórek kiszony, u mnie małosolny
  • 1 łyżeczka majonezu lub serka śmietankowego 
  • sól, pieprz 

 

Sposób przygotowania: 

1. W misce wymieszać rybę, ugotowane i posiekane jajka, serek lub majonez, posiekaną cebulę, ogórki kiszone. 

2. Doprawić solą i pieprzem i całość zamieszać. 

3. Do pasty można dostać zieleniny, np. zielonej cebulki. 

Smacznego!!!

21 sierpnia 2024

Carpaccio z pomidora

 Szybki i przepyszny pomysł na podanie pomidorów. A jeśli macie swoje pomidorki (jak ja) to prawdziwa bajka. Można jeść wedle upodobań, solo, do kanapki, grilla itp.

Sposób przygotowania:

  • 1 duży pomidor (mój, bawole serce, ważył 300g, fajnie sprawdzi się też pomidor karbowany)
  • oliwa z oliwek
  • krem na bazie balsamico
  • sól morska
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • tarty twardy ser 
  • miód, najlepiej płynny

Sposób przygotowania:

1. Talerz lub półmisek lekko spryskać oliwą.  

2. Umytego pomidora pokroić w cieniutkie plasterki. Ułożyć na wcześniej przygotowanym półmisku. Posypać solą morską, pieprzem, suszoną bazylią i skropić kremem na bazie balsamico. Lekko skrapiamy miodem. 

3. Na koniec posypujemy tartym twardym serem, u mnie grana padano.

Smacznego!!!


13 sierpnia 2024

Drożdżowe rogaliki z nutellą

 Bardzo lubię drożdżowe domowe wypieki. Te rogaliki robiłam na piknik klasowy za zakończenie roku szkolnego, czyli już ponad miesiąc temu. Rozeszły się jak przysłowiowe świeże bułeczki.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (typ 480 lub 500)
  • 200 ml ciepłego mleka 
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 3 łyżki cukru
  • 80 g roztopionego masła 
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olejek cytrynowy

Dodatkowo:

  • krem nutella
  • 1 jajko do posmarowania rogali

Sposób przygotowania:

1. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, tylko mleko należy podgrzać, by było ciepłe, ale nie gorące. 

2. W misce robimy rozczyn, drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, potem dolać mleko i dodać 2 pełne łyżki mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić do podrośnięcia na 10-15 minut. 

3. W międzyczasie jajka z pozostałym cukrem utrzeć na puch. 

4. Do jajek przesiać pozostałą mąkę, dodać sól, roztopione masło, olejek, wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksować mikserem z hakami przez 8-10 minut. Uformować kulę, włożyć z powrotem do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości (ok 1-1,5h). 

5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, podzielić na 5, a nawet na 6 części. Można podzielić standardowo na 4 części, ale zależało mi, by rogaliki były małe, takie na dwa kęsy.

6.  Każdą rozwałkować na koło o grubości około 5mm, nałożyć nadzienie (1/2 łyżeczki nutelli), zwinąć i uformować rogale. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 15 minut do napuszenia. Rozgrzać piekarnik do 180*C. 

7. Przed włożeniem rogali do piekarnika posmarować je rozmąconym jajkiem. 

8. Piec przez 15 - 17 minut do zrumienienia.

Smacznego!!!

9 sierpnia 2024

Gnocchi w sosie śmietanowo-pieczarkowym

 Dzisiaj coś trochę na włoską nutę, szczególnie ze względu na gnocchi, małe ziemniaczane kluseczki, które smakiem przypominają nasze kopytka. Robiłam to danie będąc na urlopie w Chorwacji. Poszłam do sklepu i kupiłam, co mi wpadło w oko. Wyszło przepysznie!

Składniki:

  • 500 g gnocchi 
  • 250 g pieczarek 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól, pieprz 
  • 200 g śmietanki 22%-30%
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

1. Cebulę posiekać, zrumienić na oleju, po czym dorzucić pieczarki pokrojone w plasterki. Lekko posolić. Dusić, aż woda odparuje z pieczarek. 

2. Gnocchi ugotować w osolonym wrzątku.

3. Dodać do pieczarek śmietankę, doprawić czosnkiem, solą, pieprzem. Następnie dorzucić ugotowane gnocchi. Chwilę razem dusić.

4. Można podawać z dodatkiem tartego twardego sera. 

Smacznego!!!

8 sierpnia 2024

Kompot gruszkowo-śliwkowy

 Teraz jest świetny czas na gotowanie świeżych kompotów. Czy ktoś z was jeszcze je gotuje? Ja tak. Uwielbiamy domowy kompot. Wykorzystuję do niego sezonowe polskie owoce, między innymi ze spadów z babcinego ogrodu. Są tam bardzo stare odmiany gruszy i śliwek, które są mało smaczne do jedzenia, za to do przetwarzania nadają się świetnie!

Składniki:

  • kilka gruszek
  • kilka śliwek
  • 2-3 listki mięty 
  • 3 litry wody
  • ewentualnie miód lub cukier do posłodzenia

Sposób przygotowania:

1. Owoce umyć, pozbyć się gniazd nasiennych z gruszek i pestek ze śliwek.

2. Owoce umieścić w garnku, zalać wodą i zagotować. Po zagotowaniu gotować jeszcze 1-2 minutki, po czym wyłączyć, dodać miętę i ewentualnie dosłodzić. 

3. Odstawić do wystudzenia. 

Smacznego!!!

7 sierpnia 2024

Czosndogi

 Fajny pomysł na bagietkę czosnkową podaną na ciepło z parówką i warzywami. Bardzo dobre.

Składniki:

  • 1 bagietka czosnkowa
  • 2 cienkie parówki
  • 1-2 plasterki sera żółtego
  • pomidor
  • 1 mała cebulka
  • ogórek kiszony
  • 1 liść kapusty pekińskiej lub sałaty
  • szczypiorek
  • keczup

Sposób przygotowania:

1. Bagietkę naciąć i do środka włożyć kawałki sera żółtego. 

2. Parówki podgrzać i włożyć do bagietki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150*C i zapiec 10-15 minut. 

3. Na parówkach rozłożyć posiekaną cebulkę, kapustę, pomidorki i ogórka kiszonego. Polać keczupem i posypać szczypiorkiem. 

Smacznego!!!

2 sierpnia 2024

Sałatka makaronowa ze świeżym ogórkiem

 To jeden z moich ulubionych rodzajów sałatek. Podobne są już na blogu, dziś za to taka wersja podstawowa🙂

Składniki: 

  • 500 g drobnego makaronu
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 2 ogórki szklarniowe lub 4 gruntowe
  • 400 g szynki konserwowej 
  • 2 ząbki czosnku
  • majonez
  • sól, pieprz 
  • ewentualnie siekany koperek

Sposób przygotowania: 

1. Makaron ugotować, przelać zimną wodą i odstawić do odsączania. 

2. Ogórki obrać, pokroić w kosteczkę. 

3. Szynkę pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy. 

4. Wszystkie składniki połączyć, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, majonezu wedle uznania, wymieszać i doprawić solą i pieprzem, ewentualnie dodać siekany koperek. 

5. Sałatkę schłodzić przez podaniem. 

Smacznego!!!

1 sierpnia 2024

Puszyste ciasto ze śliwkami i kruszonką

 Niezwykle pyszne ciasto ucierane z dodatkiem śliwek i pyszną kruszonką. Przepis na dużą blachę, pięknie rośnie i jest podzielne. Polecam serdecznie, bo takie ciacho to prawdziwy smak lata ❤️ Można oczywiście użyć innych owoców 😄

Składniki (20x32cm):

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki śmietany 18% 
  • 3/4 szklanki oleju 
  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 

Śliwki: 

  • ok 1 kg śliwek - umytych, osuszonych, wypestkowanych i pokrojonych na pół
  • 1 opakowanie dowolnego kisielu bez cukru - u mnie cytrynowy

Kruszonka: 

  • 80 g masła 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

Sposób przygotowania: 

1. Umyte, osuszone, wypestkowane i pokrojone na pół śliwki wymieszać z proszkiem kisielowym. 

2. Składniki na kruszonkę dobrze rozgnieść palcami tak, by kruszonka była w miarę sypka. 

3. Piekarnik nagrzać do 180*C góra - dół. 

4. Przygotować blaszkę i wyłożyć w niej papier do pieczenia. 

5. W misce ubić na puch jajka, cukier i cukier waniliowy. Dodać śmietanę i olej, zmiksować do połączenia składników, po czym dodać mąkę i proszek do pieczenia i zmiksować tylko do połączenia się składników. 

6. Ciasto wyłożyć na blaszkę, na wierzch ułożyć śliwki skórką do dołu, całość posypać kruszonką. 

7. Piec w 180*C przez 40 minut. 

Smacznego!!!

Źródło: Przyślij przepis