Oto ciasto według receptury mojej mamy i jedno z ulubionych ciast mojej córki.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
2 niepełne szklanki cukru
2 szklanki mleka
1,5 kostki margaryny
3 jajka
3 łyżki powideł (u mnie z czarnej porzeczki)
3 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
5 dag rodzynek
5 dag posiekanych orzechów
przyprawa do piernika
Krem:
1 kostka masła
2-3 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
3/4 szklanki wrzątku
Sposób przygotowania:
1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch, następnie dodawać stopniowo po jednym żółtku, a później partiami następne składniki. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać całość. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem i piec w 180 st.C przez ok 50 minut.
2. Zrobić krem, we wrzątku rozpuścić galaretkę i odstawić do lekkiego stężenia.
3. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, potem dodać tężącą galaretkę i dokładnie zmiksować całość. Masę odstawić, by trochę stężała.
4. Wierzch dobrze wystudzonego ciasta posmarować kremem. Posypać tartą czekoladą.
Smacznego!!!
29 listopada 2016
21 listopada 2016
Surówka z kapusty pekińskiej i ogórka kiszonego II
Dziś zapraszam na drugą wersję surówki z pekinki i ogórka kiszonego. Tego typy surówki ładnie się u nas przyjęły, może i Wam posmakuje.
Składniki:
1 nieduża kapusta pekińska
3 ogórki kiszone
pęczek cebulki szalotki
1 duża marchewka
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Kapustę pekińską dowolnie pokroić.
2. Ogórki kiszone i obraną marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
3. Cebulę zieloną posiekać.
4. Dodać majonez i jogurt, wymieszać, doprawić wedle uznania.
Smacznego!!!
Składniki:
1 nieduża kapusta pekińska
3 ogórki kiszone
pęczek cebulki szalotki
1 duża marchewka
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Kapustę pekińską dowolnie pokroić.
2. Ogórki kiszone i obraną marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
3. Cebulę zieloną posiekać.
4. Dodać majonez i jogurt, wymieszać, doprawić wedle uznania.
Smacznego!!!
14 listopada 2016
Pieczeń w panierce
To danie to wspomnienie mojego dzieciństwa. Jak mama nie miała czasu na gotowanie obiadu, kupowała pieczeń lub klops, kroiła go na plasterki i odgrzewała na patelni. A moja babcia od czasu do czasu panierowała grube plastry takiego mięsa i podawała nam do obiadu. Bardzo mi to smakowało, polecam, może ktoś się skusi.
Składniki:
grube plastry klopsa lub pieczeni np. rzymskiej (lub takiej KLIK)
jajko
mąka
bułka tarta
olej
Sposób przygotowania:
1. Plastry pieczeni lub klopsa panierujemy jak mięso na schabowe, najpierw w mące, potem w rozbełtanym jajku, a na końcu w bułce tartej.
2. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
3. Podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Składniki:
grube plastry klopsa lub pieczeni np. rzymskiej (lub takiej KLIK)
jajko
mąka
bułka tarta
olej
Sposób przygotowania:
1. Plastry pieczeni lub klopsa panierujemy jak mięso na schabowe, najpierw w mące, potem w rozbełtanym jajku, a na końcu w bułce tartej.
2. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
3. Podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
6 listopada 2016
Duszony karczek
Składniki:
6-8 plastrów karkówki
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 szklanka wody
1 łyżeczka suszonej papryki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka świeżego rozmarynu
szczypta cząbru
listek laurowy
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozgrzać olej na patelni, dodać posiekaną cebulę i czosnek, a potem wyłożyć mięso i smażyć razem, mięso przysmażyć z obu stron.
2. W wodzie wymieszać wszystkie przyprawy, zalać mięso i dusić do miękkości pod przykryciem. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
3. Gdy mięso już jest miękkie, dodać do sosu masło, wymieszać, nałożyć pokrywkę i wyłączyć gaz.
4. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Źródło: Kuchnia na wzgórzu
4 listopada 2016
Ciasto wiewiórka
Witajcie. Znów sezonowy wypiek :)
Wiewiórka jest bardzo wdzięcznym ciastem. Wszelkie modyfikacje mile widziane. U mnie pojawiły się wiśnie z syropu, żurawina, jabłka, rodzynki i oczywiście orzechy :) Polecam. Ciasto nadaje się i na małą (24x28cm) i na dużą (26x34cm) blaszkę.
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki oleju
ewentualnie 1/2 łyżeczki cynamonu
1 garść posiekanych orzechów włoskich
3 jabłka pokrojone w kostkę
2 łyżki rodzynków
2 łyżki suszonej żurawiny
1/2 szklanki wiśni z syropu (KLIK)
Sposób przygotowania:
1. Jajka ucieramy z cukrem na puch.
2. Dodajemy porcjami mąkę przesianą z sodą i cynamonem, a na końcu olej.
3. Do ciasta dodajemy owoce, orzechy i bakalie, mieszamy łyżką.
4. Ciasto przekładamy do dowolnej foremki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok 40-50 minut (do suchego patyczka).
5. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.
Smacznego!!!
Wiewiórka jest bardzo wdzięcznym ciastem. Wszelkie modyfikacje mile widziane. U mnie pojawiły się wiśnie z syropu, żurawina, jabłka, rodzynki i oczywiście orzechy :) Polecam. Ciasto nadaje się i na małą (24x28cm) i na dużą (26x34cm) blaszkę.
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki oleju
ewentualnie 1/2 łyżeczki cynamonu
1 garść posiekanych orzechów włoskich
3 jabłka pokrojone w kostkę
2 łyżki rodzynków
2 łyżki suszonej żurawiny
1/2 szklanki wiśni z syropu (KLIK)
Sposób przygotowania:
1. Jajka ucieramy z cukrem na puch.
2. Dodajemy porcjami mąkę przesianą z sodą i cynamonem, a na końcu olej.
3. Do ciasta dodajemy owoce, orzechy i bakalie, mieszamy łyżką.
4. Ciasto przekładamy do dowolnej foremki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok 40-50 minut (do suchego patyczka).
5. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.
Smacznego!!!
1 listopada 2016
Szarlotka ucierana / na ucieranym cieście
U nas zdecydowanie królują wypieki sezonowe, szczególnie z jabłkami lub/i orzechami. Dziś podrzucam Wam przepis na szarlotkę ucieraną. Przepis mam ze starych wycinek z gazet z przepisami. Polecam serdecznie!
Składniki (blaszka 26x34cm):
1 kg - 1,5 kg jabłek (szara reneta)
cynamon
250 g masła / margaryny
6 jajek
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1/2 szklanki śmietany 18%
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Jabłka obrać, pokroić w plastry (pomogłam sobie szatkownicą), dodać cynamonu wedle uznania i wymieszać.
3. Margarynę lub masło utrzeć na puch z cukrem, stopniowo dodawać po jednym jajku, a następnie dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników.
4. 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć jabłka. Do pozostałej części ciasta dodać śmietanę i wymieszać. Ciasto wyłożyć na jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 40-50 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Składniki (blaszka 26x34cm):
1 kg - 1,5 kg jabłek (szara reneta)
cynamon
250 g masła / margaryny
6 jajek
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1/2 szklanki śmietany 18%
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Jabłka obrać, pokroić w plastry (pomogłam sobie szatkownicą), dodać cynamonu wedle uznania i wymieszać.
3. Margarynę lub masło utrzeć na puch z cukrem, stopniowo dodawać po jednym jajku, a następnie dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników.
4. 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć jabłka. Do pozostałej części ciasta dodać śmietanę i wymieszać. Ciasto wyłożyć na jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 40-50 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)