Składniki:
5 kg wiśni
1,5 kg cukru
Sposób przygotowania:
1. Wiśnie myjemy i drylujemy. Wsypujemy do dużego garnka.
2. Owoce zasypujemy cukrem i zostawiamy na noc.
3. Rano gotujemy i zostawiamy na drugi dzień.
4. Następnie trzeciego dnia znów zagotowujemy i odstawiamy.
5. Czwartego dnia gotujemy ostatni raz i gorące wiśnie razem z syropem przekładamy do słoiczków. Odwracamy do góry dnem i zostawiamy tak, aż ostygną.
Smacznego :)
Moja Babcia takie robi, uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńi nie trzeba pasteryzować?
OdpowiedzUsuńNie trzeba. Gorące wiśnie razem z syropem przekładamy do słoiczków, potem odwracamy do góry dnem i zostawiamy tak, aż ostygną.
Usuńa jak długo gotować w poszczególne dni?
OdpowiedzUsuńJak się zagotują to wyłączamy i tak samo w kolejne dni.
Usuńok, bardzo dziękuję, jestem po drugim dniu i już się oblizuję :)
OdpowiedzUsuńI takie wisienki tez chyba zmałpuję:)
OdpowiedzUsuńWięc zachęcam do skorzystania z przepisu :)
UsuńWitam serdecznie.
OdpowiedzUsuńMam pytanie.Czy po przestygnięciu wiśnie chowamy każdego dnia w chłodne miejsce?
Witam, wiśni nie trzeba chować. Ja zostawiam na kuchence. Nic im nie jest :)
UsuńCzyli gotowanie należy powtórzyć cztery razy?
OdpowiedzUsuńTak, jak się zagotuje to mieszamy, wyłączamy, czekamy do następnego dnia i tak dalej. W ostatnim dniu zagotowujemy i przekładamy do słoików :)
UsuńCzy ostatniego dnia sok będzie gęsty czy cały czas rzadki?
OdpowiedzUsuńSyrop będzie raczej rzadki.
Usuńa czy nawszelki wypadek można zapasteryzować??? Pytam, ponieważ w ubiegłym roku robiłam przetwory, które podobno nie potrzebowały pasteryzaji i większość z ich się zepsuła. A jestem początkującą"kucharką" proszę o odpowiedź
OdpowiedzUsuńNie wymagają pasteryzacji, ale jak się słoiczki zapasteryzuje to im nie zaszkodzi :)
UsuńI proszę powiedzieć czy jest potrzebny żelfiks?
OdpowiedzUsuńNie. Syrop będzie raczej rzadki.
UsuńChyba, że mają być to konfitury w takiej a'la galaretce to zapraszam pod ten link:
http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2014/07/konfitura-wisniowa.html
Witam mam takie pytanko :) Ile otrzymała Pani słoiczków gotowego syropu z wiśniami z tych 5 kg surowych wiśni?
OdpowiedzUsuńO jejku, nie pamiętam, w tym sezonie nie robiłam bo mam jeszcze kilka słoiczków z zeszłego roku. z pewnością było ich ponad 10 - nie używam jednakowych słoików.
UsuńDziękuję za przepis. Zrobiłam je w tym roku pierwszy raz i są rewelacyjne... właśnie otworzyłam jeden słoiczek bo robię ciasto czekoladowe i potrzebne mi do niego wisienki :) Przepis zapisany i zapamiętany.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam!
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńCzy wiśnie są bardzo słodkie? Mam inny, babciny przepis ale przestałam robić gdyż wiśnie wychodziły za słodkie szczególnie do ciast :) I interesuje mnie ten czas gotowania... czy chodzi o doprowadzenie do gotowania i od razu wyłączenie, czy jest określony czas gotowania ?
Witam, moim zdaniem wiśnie nie są zbyt słodkie. Do wypieków są ok. Wiśnie doprowadzamy do zagotowania i wyłączamy. I czynność powtarzamy.
UsuńOstatnim razem tylko gotuję jakieś 5 minut tylko po to, by syrop i wiśnie były wystarczająco gorące i słoiki dobrze się domknęły.
Wiśne z syropem gotujemy 4 razy?
UsuńGotujemy wiśnie z syropem razem?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńCzy wiśnie z syropem gotujemy 4 razy?
OdpowiedzUsuńTak
Usuń