14 kwietnia 2016

Galaretkowiec na mleku

Ten deser to wspomnienie z dzieciństwa. Mama mojej koleżanki bardzo często robiła takiego galaretkowca, baaardzo mi smakował. Z pewnością posmakuje i dzieciom i dorosłym, które lubią desery z galaretką.


Składniki:

500 ml mleka
3 łyżki żelatyny
300 ml gorącej wody
3 łyżki cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
4 różne galaretki (każda rozpuszczona w 1 szklance gorącej wody)

Sposób wykonania:

1. Galaretki rozpuszczone w wodzie przelać do osobnych płaskich talerzy i odstawić do stężenia. Następnie pokroić w kostkę.
2. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, wlać do mleka i dobrze wymieszać. Całkowicie wystudzić.
3. Pokrojone galaretki przełożyć do naczynia (u mnie była to żaroodporna keksówka). Zalać zimnym mlekiem z żelatyną, przemieszać. Odstawić do całkowitego stężenia.

Smacznego!!!
 Źródło: Swojskie jedzonko

5 komentarzy:

  1. Cieszy oko i zapewne podniebienie też :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię!:) Szczególnie pysznie będą smakowały latem! taki zimny deser - pyszota!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wygląda i pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. moje dzieci mają taki deser i są szczesliwe ;) w sumie nie jest klopotliwe w przygotowaniu

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!