Ten deser to wspomnienie z dzieciństwa. Mama mojej koleżanki bardzo często robiła takiego galaretkowca, baaardzo mi smakował. Z pewnością posmakuje i dzieciom i dorosłym, które lubią desery z galaretką.
Składniki:
500 ml mleka
3 łyżki żelatyny
300 ml gorącej wody
3 łyżki cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
4 różne galaretki (każda rozpuszczona w 1 szklance gorącej wody)
Sposób wykonania:
1. Galaretki rozpuszczone w wodzie przelać do osobnych płaskich talerzy i odstawić do stężenia. Następnie pokroić w kostkę.
2. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, wlać do mleka i dobrze wymieszać. Całkowicie wystudzić.
3. Pokrojone galaretki przełożyć do naczynia (u mnie była to żaroodporna keksówka). Zalać zimnym mlekiem z żelatyną, przemieszać. Odstawić do całkowitego stężenia.
Smacznego!!!
Źródło: Swojskie jedzonko
Cieszy oko i zapewne podniebienie też :)
OdpowiedzUsuńLubię!:) Szczególnie pysznie będą smakowały latem! taki zimny deser - pyszota!:)
OdpowiedzUsuńpyszny deser:)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda i pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńmoje dzieci mają taki deser i są szczesliwe ;) w sumie nie jest klopotliwe w przygotowaniu
OdpowiedzUsuńu mnie w lodówce już stoi ..czekamy na schłodzone pyszności
OdpowiedzUsuńZycze smacznego!
UsuńPrzypomnial mi sie smak dziecinstwa 😉 dzis zrobimy ten deserek z moim 2latkiem 😊
OdpowiedzUsuńOk robię zobaczę czy się uda pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobię dzisiaj 😉
OdpowiedzUsuńSmacznego 😋
UsuńWłaśnie robię,zapomniany smak dzieciństwa😋
OdpowiedzUsuńWyszedł pyszny ��
OdpowiedzUsuńSuper!
UsuńDziękuję za ten prosty i szybki przepis... Przy trójce dzieci czas to luksus;). Tężeje w lodówce, sprawdzimy rano jak smakuje:)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast galaretek dałby owoce na przykład kawałki truskawek czy to też stężeje
OdpowiedzUsuńNie wiem, nie probowalam. Można spróbować. Jak z owocami, to polecam jogurtine
Usuńhttp://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2018/08/jogurtina-z-owocami-i-galaretka.html
Wygląda pysznie:) A na ile to porcji?
OdpowiedzUsuńZależy w jakiej formie przygotujemy deser i jak będziemy go kroic. Moja keksowka żaroodporna jest długa na 25cm. Kroje na około 2cm kawałki, więc wychodzi ok 12-14 porcji.
Usuń