7 stycznia 2012

Krokiety ze słodką kapustą i pieczarkami

Najbardziej lubię krokiety ze słodką kapustą. Farsz przygotowuję według receptury mojej mamy. Farszu robię zawsze więcej ponieważ można go zamrozić i kiedyś ponownie wykorzystać do krokietów lub też do łazanek.


Składniki:

Ciasto:
250 ml mleka
150 ml wody, najlepiej gazowanej
2 jajka
250 g mąki
sól


Farsz:
pół główki białej kapusty
30-40 dag pieczarek
1 cebula
sól, pieprz
majeranek i inne ulubione przyprawy

Do panierki:
mleko
1 jajko
bułka tarta
olej

Sposób przygotowania:

1. Przygotować ciasto naleśniki i usmażyć.
2. Pół główki kapusty przekroić na 2-3 części i ugotować w wodzie do miękkości.
3. W międzyczasie obrać pieczarki, zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę posiekać i zrumienić na patelni. Dodać pieczarki i dusić do odparowania wody z pieczarek.
4. Przestudzoną ugotowaną kapustę wycisnąć z nadmiaru wody i zmielić w maszynce do mięsa. Dodać przygotowane wcześniej pieczarki z cebulą. Wszystko przełożyć do rondelka lub na patelnię i doprawić do smaku. Chwilę razem dusić by odparował nadmiar wody z kapusty.
5. Naleśniki smarować farszem, składać, panierować najpierw w mleku z jajkiem, a potem w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety można schować do lodówki, zamrozić w zamrażarce lub bezpośrednio zrumienić na oleju i podawać.


Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. Wczoraj, takie robiłam tyle że z kiszoną kapustą :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba zrobię je dzisiaj na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. strasznie dawno nie jadłam krokietów, a chciałabym.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha!!!

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam słodką smażoną kapustę :) Dla mnie najlepsze farsze są właśnie z nią.

    OdpowiedzUsuń
  6. ze słodką? ciekawe, zawsze jadłam tylko z kiszoną.

    OdpowiedzUsuń
  7. też lubię krokiety ale właśnie ze słodka sama spróbuje zblizaja się swieta wiec jest motywacja .....mój mąz yeż je uwielbia

    OdpowiedzUsuń
  8. ze słodką też chyba nie jadłam ale pewni sa przepyszne ogólnie wole słodką kapuste i sama nigdy nie robiłam mój mąż bedzie zachwycony jak zrobie takie na swieta sama jestem ciekawa jak mi wyjda bo tu wygladaja na przepyszne z reszta sama bardzo je lubie i jest okazja by się nauczyć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc mam nadzieję, że posmakują takie krokiety. My wolimy takie, niż z kapustą kiszoną :)

      Usuń
  9. jak ominąć brak maszynki do mięsa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po ugotowaniu i odciśnięciu ka[usty, należy ją drobniutko posiekać. Też tak czasem robię jak nie chce mi się przynosić maszynki z piwnicy :)

      Usuń
  10. Krokiety pierwsza klasa! Zajadają się nimi wszyscy domownicy!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!