Składniki:
Ciasto:
250 ml mleka150 ml wody, najlepiej gazowanej
2 jajka
250 g mąki
sól
Farsz:
pół główki białej kapusty
30-40 dag pieczarek
1 cebula
sól, pieprz
majeranek i inne ulubione przyprawy
Do panierki:
mleko
1 jajko
bułka tarta
olej
Sposób przygotowania:
1. Przygotować ciasto naleśniki i usmażyć.
2. Pół główki kapusty przekroić na 2-3 części i ugotować w wodzie do miękkości.
3. W międzyczasie obrać pieczarki, zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę posiekać i zrumienić na patelni. Dodać pieczarki i dusić do odparowania wody z pieczarek.
4. Przestudzoną ugotowaną kapustę wycisnąć z nadmiaru wody i zmielić w maszynce do mięsa. Dodać przygotowane wcześniej pieczarki z cebulą. Wszystko przełożyć do rondelka lub na patelnię i doprawić do smaku. Chwilę razem dusić by odparował nadmiar wody z kapusty.
5. Naleśniki smarować farszem, składać, panierować najpierw w mleku z jajkiem, a potem w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety można schować do lodówki, zamrozić w zamrażarce lub bezpośrednio zrumienić na oleju i podawać.
Smacznego :)
Wczoraj, takie robiłam tyle że z kiszoną kapustą :):)
OdpowiedzUsuńChyba zrobię je dzisiaj na obiad :)
OdpowiedzUsuństrasznie dawno nie jadłam krokietów, a chciałabym.. :-)
OdpowiedzUsuńpycha!!!
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Uwielbiam słodką smażoną kapustę :) Dla mnie najlepsze farsze są właśnie z nią.
OdpowiedzUsuńze słodką? ciekawe, zawsze jadłam tylko z kiszoną.
OdpowiedzUsuńteż lubię krokiety ale właśnie ze słodka sama spróbuje zblizaja się swieta wiec jest motywacja .....mój mąz yeż je uwielbia
OdpowiedzUsuńze słodką też chyba nie jadłam ale pewni sa przepyszne ogólnie wole słodką kapuste i sama nigdy nie robiłam mój mąż bedzie zachwycony jak zrobie takie na swieta sama jestem ciekawa jak mi wyjda bo tu wygladaja na przepyszne z reszta sama bardzo je lubie i jest okazja by się nauczyć
OdpowiedzUsuńWięc mam nadzieję, że posmakują takie krokiety. My wolimy takie, niż z kapustą kiszoną :)
Usuńjak ominąć brak maszynki do mięsa?
OdpowiedzUsuńPo ugotowaniu i odciśnięciu ka[usty, należy ją drobniutko posiekać. Też tak czasem robię jak nie chce mi się przynosić maszynki z piwnicy :)
UsuńKrokiety pierwsza klasa! Zajadają się nimi wszyscy domownicy!
OdpowiedzUsuńRewelacyjne krokiety. Zrobiłam, bo mi kapusty kawałek zbywało. Nie byłam jakoś super na nie nastawiona, ale wyszły naprawdę bardzo smaczne! Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńDonia
Bardzo dobre ja dodaje jeszcze octu balsamicznego do kapusty dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńNajpyszniejsze krokiety na świecie! Dzięki za przepis. Wesołych świąt!
OdpowiedzUsuńŻe słodką lubię najbardziej, tyle że ja nie mielę kapusty tylko siekam surową i gotuję, potem odciskam i smażę z odrobiną masła i przyprawami. Niebo w gębie. Farsz ten nadaje się też do pierogów z kapustą i łazanek.
OdpowiedzUsuńTeż czasami siekamy, szczególnie do pierogów.
Usuń