środa, 22 sierpnia 2012

Sałatka z czerwonej kapusty na zimę

Ta sałatka to druga moja ulubiona po buraczkach w zalewie chrzanowej. Nie może jej zabraknąć w spiżarni.


Składniki:

3 kg czerwonej kapusty
1 kg marchwi
1 kg cebuli

Zalewa:
0,5 litra octu 10%
2 litry wody
0,5 kg cukru
6 liści laurowych
1 łyżka ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

1. Kapustę poszatkować. Cebulę poszatkować lub pokroić w grubszą kostkę. Warzywa posolić wedle uznania w osobnych naczyniach i odstawić na 2-3 godziny lub na całą noc.
*Najlepiej poszatkować warzywa w robocie kuchennym - zaoszczędzimy czasu i nerwów :)
2. Marchew zetrzeć na tarce.
3. Zagotować składniki zalewy. Na gotującą się zalewę rzucić kapustę i gotować 20 minut. Następnie dodać marchew i cebulę i gotować jeszcze 10 minut.
4. Gorącą sałatkę przekładać do przygotowanych wcześniej słoików. Sałatka nie wymaga pasteryzowania.

Smacznego!!!

Domowy Wyrób

9 komentarzy:

  1. bardzo lubie czerwona kapustę a Twoja salatka wyglada na pyszna

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę jakie zapasy na zimę się szykują :-)brawo :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama taką robi:))
    Oj kochamy ją bardzo<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Kapustka,uwielbiam pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam tą sałatkę, genialna, pięknie pachnie ale odrobinę za ostra.W przyszłym roku dam pół szklanki octu mniej. Dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że sałatka smakuje. Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Właśnie ją robię jak będzie gotowa , to napisze jak wyszła.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mi wyszła super

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!