Składniki:
1,5 kg młodych cukinii
Zalewa:
50 dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
3 szklanki wody
sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
1. Cukinię, umyć, obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki ok. 1 cm. (Musiałam swoją cukinię pokroić w kostkę ponieważ była dość duża).
2. Pokrojoną cukinię przełożyć do garnka.
3. Zagotować wszystkie składniki zalewy i wlać gorącą zalewę do cukinii. Odstawić na 12 godzin.
4. Odcedzić cukinię z zalewy, zalewę zagotować.
5. Cukinię włożyć do słoików, zalać zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować 5-7 minut.
6. Słoiki wyciągnąć, postawić do góry dnem, a jak ostygną przenieść w chłodne miejsce.
Smacznego!
Swietny pomysl, dzieki!
OdpowiedzUsuńOO jakie słodkie połączenie:)
OdpowiedzUsuńZadziwiają mnie w tym roku przetwory z cukinii ale oczywiscie w pozytywnym sensie :)
OdpowiedzUsuńmialam ja robic! robilam wczoraj za to salatke z cukini! http://ania-gotuje.blog.pl/2012/09/01/98/
OdpowiedzUsuńświetny przepis, wykorzystałam latem, zrobiłam też w ten sam sposób arbuza pokrojonego w kostkę. Ma lekki posmak wanilii, jest pyszny- polecam.
OdpowiedzUsuńŚwietny dodatek do ciast w zimie pozdrawiam
OdpowiedzUsuń