Składniki:
morele (dojrzałe, ale twarde)
goździki
Zalewa (proporcje):
1 szklanka wody
pół szklanki cukru (można dać więcej wedle upodobań)
Sposób przygotowania:
1. Morele umyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki. Można też obrać je ze skórki (ja nie obieram).
2. W Garnku zagotować wodę z cukrem.
3. Słoiki napełnić morelami, dodać kilka goździków. Gorącą zalewą zalać owoce.
4. Słoiki dobrze zakręcić, pasteryzować 15 minut.
Smacznego!
Wspaniały dodatek ale również do wyjadania prosto ze słoika ;) Ja w tamtym roku robiłam gruszki.
OdpowiedzUsuńTeż robiłam gruszki w tamtym roku, teraz właśnie na nie poluję bo baaaardzo mi smakowały... :)
UsuńGruszki też w takim syropie?
UsuńMoże być według takich proporcji. Ja słodką zalewę do gruszek robię na oko. W zależności od słodkości gruszek. Tu zapraszam http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/09/gruszki-w-sodkiej-zalewie.html
Usuń