28 września 2024

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

 Szybkie pyszne ciasto ze śliwkami. Niedawno była tarta, a teraz pyszne kruche ciasto z kruszonką. To taki jesienny klasyk, a że nie mam jeszcze takiego na blogu, to upiekłam do południa w ostatnią niedzielę. Zapraszam po przepis. 

Składniki (24x24cm):

Ciasto: 

  • 300 g mąki pszennej 
  • 170-200 g ziemnego masła 
  • 100 g cukru pudru 
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany w przypadku, gdy zagniatając ciasto, jest całość za sucha

Śliwki: 

  • 600-800 g śliwek 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżka cukru 

Kruszonka: 

  • 80 g zimnego masła 
  • 80 g cukru 
  • 150 g mąki pszennej 

Sposób przygotowania: 

1. Składniki na kruche ciasto zagnieść, w razie potrzeby dodać śmietany, jeśli wychodzi zbyt suche. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. 

2. Składniki na kruszonkę rozdrobnić palcami, również schłodzić w lodówce. 

3. Śliwki umyć, wypestkować. Jeśli są duże, to pokroić na mniejsze części. Miałam śliwki krajowe, dość duże i każdą pokroiłam na cztery części. Do śliwek dodać cukier i cynamon i dokładnie wymieszać. 

4. Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wypełnić kruchym spodem. Nakłuć widelcem. Posypać lekko bułką tartą, dodać śliwki, a wierzch posypać kruszonką. 

5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 40-50 minut. U mnie piekło się 50 minut do zrumienienia. 

Smacznego 🙂 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!