Przepyszna krucha tarta, kt贸ra pewnie i wam skradnie serce podobnie jak i mi 馃グ dodatkow膮 艣wietn膮 robot臋 robi tu migda艂owa kruszonka i dodatek samych migda艂贸w do kruchego spodu, ich smak jeszcze bardziej podkr臋ca ca艂膮 tart臋.
Sk艂adniki (foremka o 艣rednicy 28cm):
Kruchy sp贸d:
- 250 g m膮ki pszennej
- 2 偶贸艂tka
- 50 g zmielonych migda艂贸w
- 150 g zimnego mas艂a
- 90 g cukru pudru
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 150 g m膮ki pszennej
- 80 g zimnego mas艂a
- 80 g cukru
- 50 g p艂atk贸w migda艂贸w
Dodatkowo:
- 700 g 艣liwek, umytych, wypestkowanych, przekrojowych na p贸艂
- 1 p艂aska 艂y偶eczka cynamonu
- 1 艂y偶eczka cukru
Spos贸b przygotowania:
1. Sk艂adniki na ciasto na sp贸d szybko zagnie艣膰, zawin膮膰 w foli臋 i sch艂odzi膰 w lod贸wce przez 30 minut.
2. Sk艂adniki na kruszonk臋 rozdrobni膰 w palcach, prze艂o偶y膰 do miski i schowa膰 do lod贸wki.
3. Przygotowa膰 艣liwki.
4. Form臋 na tart臋 wy艂o偶y膰 ciastem, nak艂u膰 widelcem i w艂o偶y膰 do lod贸wki na czas nagrzania si臋 piekarnika.
5. Piekarnik nagrza膰 do 180*C, podpiec sp贸d tarty przez 15 minut.
6. Podpieczony sp贸d lekko opr贸szy膰 bu艂k膮 tart膮, wy艂o偶y膰 艣liwki sk贸rk膮 do do艂u, ca艂o艣膰 opr贸szy膰 cynamonem i cukrem, na wierzch wy艂o偶y膰 kruszonk臋.
7. Piec w 180*C przez oko艂o 40 minut.
8. Upieczon膮, ostudzon膮 tart臋 mo偶na posypa膰 cukrem pudrem.
Smacznego!!!
殴r贸d艂o: IG, chwileszczescia
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz
Dzi臋kuj臋 za odwiedziny i komentarz.
Zrobi艂a艣/e艣 jakie艣 danie z przepisu z mojego bloga? Zr贸b zdj臋cie i przy艣lij do mnie, a umieszcz臋 je w Galerii Czytelnik贸w!