Przepyszna krucha tarta, która pewnie i wam skradnie serce podobnie jak i mi 🥰 dodatkową świetną robotę robi tu migdałowa kruszonka i dodatek samych migdałów do kruchego spodu, ich smak jeszcze bardziej podkręca całą tartę.
Składniki (foremka o średnicy 28cm):
Kruchy spód:
- 250 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 50 g zmielonych migdałów
- 150 g zimnego masła
- 90 g cukru pudru
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 80 g zimnego masła
- 80 g cukru
- 50 g płatków migdałów
Dodatkowo:
- 700 g śliwek, umytych, wypestkowanych, przekrojowych na pół
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto na spód szybko zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
2. Składniki na kruszonkę rozdrobnić w palcach, przełożyć do miski i schować do lodówki.
3. Przygotować śliwki.
4. Formę na tartę wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem i włożyć do lodówki na czas nagrzania się piekarnika.
5. Piekarnik nagrzać do 180*C, podpiec spód tarty przez 15 minut.
6. Podpieczony spód lekko oprószyć bułką tartą, wyłożyć śliwki skórką do dołu, całość oprószyć cynamonem i cukrem, na wierzch wyłożyć kruszonkę.
7. Piec w 180*C przez około 40 minut.
8. Upieczoną, ostudzoną tartę można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: IG, chwileszczescia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!