17 września 2024

Tarta ze śliwkami i migdałami

 Przepyszna krucha tarta, która pewnie i wam skradnie serce podobnie jak i mi 🥰 dodatkową świetną robotę robi tu migdałowa kruszonka i dodatek samych migdałów do kruchego spodu, ich smak jeszcze bardziej podkręca całą tartę. 

Składniki (foremka o średnicy 28cm):

Kruchy spód: 

  • 250 g mąki pszennej 
  • 2 żółtka 
  • 50 g zmielonych migdałów 
  • 150 g zimnego masła 
  • 90 g cukru pudru 
  • szczypta soli 
  • szczypta proszku do pieczenia 

Kruszonka: 

  • 150 g mąki pszennej 
  • 80 g zimnego masła 
  • 80 g cukru 
  • 50 g płatków migdałów 

Dodatkowo: 

  • 700 g śliwek, umytych, wypestkowanych, przekrojowych na pół 
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania: 

1. Składniki na ciasto na spód szybko zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut. 

2. Składniki na kruszonkę rozdrobnić w palcach, przełożyć do miski i schować do lodówki. 

3. Przygotować śliwki. 

4. Formę na tartę wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem i włożyć do lodówki na czas nagrzania się piekarnika. 

5. Piekarnik nagrzać do 180*C, podpiec spód tarty przez 15 minut.

6. Podpieczony spód lekko oprószyć bułką tartą, wyłożyć śliwki skórką do dołu, całość oprószyć cynamonem i cukrem, na wierzch wyłożyć kruszonkę. 

7. Piec w 180*C przez około 40 minut. 

8. Upieczoną, ostudzoną tartę można posypać cukrem pudrem. 

Smacznego!!! 

Źródło: IG, chwileszczescia 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!