Dziś coś na leśną nutkę, wzbogacone o boczek i szpinak.
Składniki:
- 250 makaronu spaghetti
- 200 g kurek
- 1 czerwona cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 100 g świeżego szpinaku
- 80 g boczku
- 150 g śmietanki 30%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku, przecedzić i odlać 1/3 szklanki wody z gotującego się makaronu.
2. Kurki umyć, oczyścić. Pokroić.
3. Cebulę obrać i posiekać.
4. Boczek pokroić w kostkę.
5. Na patelnię wyłożyć boczek, jak lekko się wytopi, dodać cebulę, a po chwili kurki. Dusić 5 minut.
6. Wlać wodę z gotującego się makaronu, całość dusić jeszcze chwilę, po czym dodać śmietankę, przepuszczony przez praskę czosnek i szpinak. Całość gotować, aż sos się trochę zredukuje. Doprawić solą i pieprzem.
7. Na patelnię dodać odcedzony makaron, wymieszać.
8. Przekładać na talerze i posypać twardym serem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!