5 września 2024

Leczo z kurczakiem i pieczarkami

 Przepyszna modyfikacja mojego lecza. Zazwyczaj robię z dodatkiem kiełbasy i bez pieczarek, ale ostatnio dokonałam niewielkich zmian i wyszło naprawdę przepyszne leczo!

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 duża cebula
  • 10 średnich pieczarek
  • 2 piersi z kurczaka 
  • 2 puszki pomidorów krojonych w puszce (w sezonie można użyć świeżych, jedną puszkę można też zastąpić domowym keczupem z cukinii - efekt super!) - można też zastąpić gotowym sosem pomidorowym sugo
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • chilli do smaku 
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania:

1. Cukinię i paprykę myjemy i kroimy w kostkę.

2. Cebulę dowolnie kroimy. Pieczarki obieramy, dowolnie kroimy.

3. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami. 

4. Do rondelka wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy mięso. Dorzucamy pokrojoną cebulę i pieczarki i całość chwilę smażymy. Następnie dorzucamy pokrojoną cukinię i obie papryki, pomidory z puszki, chilli, posiekane ząbki czosnku oraz słodką i ostrą paprykę. Całość dusimy 20-30 minut, aż warzywa zmiękną.

5. Następnie dodajemy sól, pieprz i ewentualnie inne przyprawy, chwilę całość dusimy, mieszając od czasu do czasu.

Smacznego!!!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!