Sezon grillowy prawie za nami, ale pyszną karkówkę można sobie również przygotować w zaciszu domowym na zwykłej patelni. Zależy ją jednak wcześniej zamarynować - tak samo jak przygotowując mięso na grilla.
Składniki:
- 8 plastrów karkówki
Marynata:
- 1/2 szklanki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Czosnek przepuścić przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.
2. Karkówkę delikatnie rozbić.
3. Mięso przełożyć do miski z marynatą, dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce całą noc.
4. Mięso z wyjętej marynaty smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron przez kilka minut.
Smacznego!!!
Coś dla mojego Męża, a i ja nie pogardzę...
OdpowiedzUsuń