10 września 2024

Carpaccio z gruszki z serem pleśniowym i boczkiem

 Taką prostą i pyszną przekąskę można przygotować w kilka chwil.

Składniki: 

  • 1 gruszka 
  • 2 plastry boczku, u mnie pieczony 
  • 2 plasterki czerwonej cebuli 
  • kawałek sera z niebieską pleśnią 
  • 2 listki świeżej mięty 

Dressing: 

  • oliwa z oliwek
  • musztarda francuska 
  • sok z cytryny 
  • odrobina miodu 
  • sól, pieprz 
Sposób przygotowania: 

1. Gruszkę umyć, pokroić w cieniutkie okrągłe plasterki, najlepiej na mandolinie. 
2. Ułożyć na talerzu lub półmisku. 
3. Boczek pokroić w słupki, podsmażyć na patelni. 
4. Pokruszyć pleśniowy ser, miętę posiekać. Cebulę podzielić na piórka. 
5. Składniki na dressing wymieszać w ulubionych proporcjach. 
6. Na gruszce rozłożyć pokruszony ser, cebulę, boczek. Polać dressingiem, na koniec posypać siekaną miętą. 

Smacznego!!!
 

 
Inspiracja:kulinarnemigawki.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!