Składniki:
1 kg jasnych winogron
1 litr wódki (można pół na pół ze spirytusem) - u mnie 750 ml wódki i 250 ml spirytusu
ok 1 kg cukru - jeśli winogrona są bardzo słodkie, można zmniejszyć ilość cukru
5 goździków
Sposób wykonania:
1. Owoce umyć, obrać z szypułek i wsypać do słoja. Zasypać cukrem i odstawić na 2 dni. Co jakiś czas potrząsnąć słojem, by owoce puściły sok, a cukier się rozpuścił.
2. Po tym czasie do słoja wlać alkohol, dorzucić goździki i wymieszać. Odstawić na 2 tygodnie (u mnie słój stał 3 tygodnie).
3. Ciecz zlać, owoce odcisnąć z soku i likier przefiltrować przez filtry do kawy. Trochę to trwa, ale naprawdę warto dla tego kolorku i smaku.
4. Gotowy likier przelać do butelek. Odstawiamy na 3 miesiące, najlepiej w chłodne miejsce.
*W miarę upływu czasu po zlaniu nalewka staje się ciemniejsza.
Na zdrowie!
Nie ma to, jak domowa nalewka. Teraz w jesienne wieczory... a i zima nadejdzie, wystarczy kieliszek dobrego domowego trunku i od razu cieplej się zrobi. Bardzo ładny kolor Twojej nalewki i sposób zrobienia łatwy. Tylko robić :)
OdpowiedzUsuńJak myślisz ,jeżeli mam w słoiku sok z winogron mogę go połączyć z wódką,czy to bez sensu?
OdpowiedzUsuńZawsze można spróbować, myślę, że wyszłoby ok. Przefiltrowałabym potem taką naleweczkę :)
UsuńA ja mam pytanie bo mam słoje po 1900g netto to takie same proporcje?
UsuńNie wiem. Używylam większego słoja, bo w takim mi po prostu wygodniej. Można spróbować czy się wszystko zmieści.
UsuńGeneralnie przy nalewkach ważne jest, żeby nie używać czystego spirytusu 95%, bo alkohol zetnie białko w owocach i nie oddadzą w pełni tego, co w nich najlepsze :) Jeśli zalewamy spirytusem, to takim max 70%. Z samej wódki uzyska się nalewkę mniej więcej 25%, ale można też wymieszać wódkę ze spirytusem w stosunku 1:1, wtedy trunek jest mocniejszy. Ale nalewki służą wyłącznie do smakowania, ot wypicia kieliszeczka zimą przed kominkiem, dla zdrowia i lepszego snu. A specyfiku z winogron nie piłem, więc chętnie zanotuję przepis, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJest fantastyczna, robię co roku i zawsze jest za mało
UsuńBardzo mi miło 🙂
UsuńZrobiłam ją i mam pytanie - jak długo ta nalewka powinna czekać w butelkach aby nabrała pełni smaku? Zazwyczaj nalewki leżakują w butelkach od kliku tygodni do kilku miesięcy.
OdpowiedzUsuńTak, zapomniałam dopisać.
UsuńTę nalewkę po filtrowaniu odstawiamy na 3 miesiące :)
Pozdrawiam!
Dziękuję za odpowiedź. Ja za to zapomniałam napisać, że przepis jest super. Nalewka na Twoich zdjęciach wygląda cudnie. Pozdrawiam
UsuńDziękuję i pozdrawiam!
UsuńHej do dupy
OdpowiedzUsuńGratuluje kultury osobistej.
UsuńNie dobre
OdpowiedzUsuńMam pytanie. czy jeśli cukier nie rozpuścił się do końca to czy mogę winogrona zalać alkoholem? Owoce już puściły sok. Dziś jest trzeci dzień od zasypania cukrem. Dziękuję za odpowiedź ��
OdpowiedzUsuńTak. Mozna. Potrzasnij slojem od czasu do czasu, by cukier sie rozpuscil. Pozdrawiam
UsuńWitam :-) ile w sumie nalewki wyszło Pani z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńWitam pani Aniu,zrobiłam tak jak pani pisze, wlałam alkohol i teraz nie wiem czy słoik ma być szczelnie zamknięty,czy tylko zakryty ściereczką.jeszcze jedno pytanie ciepłe miejsce,ale jasne,czy też w ciemnym miejscu.Pozdrawiam i czekam na odpowiedż. Magdalena
OdpowiedzUsuńWitam, mój słoik był zakręcony wieczkiem, ale nie jakoś super mocno, tylko normalnie :) Słoik stał w szafce, czyli w ciemnym miejscu. A jak już zlałam i przefiltrowałam nalewkę, karafkę i butelkę postawiłam w barku, ale można też w piwnicy. Mieszkam w bloku więc moja piwnica nie jest zimna.
Usuńja robię tę nalewkę tylko zapomniałam dać gozdziki czy będzie dobra czy muszę dolożyć bo wlałam już alkochol stoi tydzień pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMozna spokojnie jeszcze dorzucic goździki. Pozdrawiam
UsuńAlkohol
UsuńCzy rzeczywiście marketowe winogrona się nie nadadzą ? Teraz w Biedronce są przepyszne,słodziutkie winogrona bez pestek - może dadzą radę ?
OdpowiedzUsuńCzy można zredukować ilość cukru tak o połowę ?
Pozdrawiam, Aneta.
Zawsze mozna sprobowac ale mysle ze taka nalewka z marketowych winogron bedzie miala inny aromat.
Usuńczy nie za dużo w tym przepisie jest cukru ?
OdpowiedzUsuńWitam ,zasupałem winogrona cukrem i kurde wyjechałem ,czy po tygodniu bez problemu można zalewać alkoholem ? Czy to już wino bardziej będzie 🤣
OdpowiedzUsuńMyslisz, ze zacznie fermentowac? Nie wiem co po tygodniu sie stanie z owocami z cukrem...
UsuńNalewka jest wtedy gdy wlewamy alkochol do owocow a pozniej dopiero dodajemy cukiet Jesli zrobimy odwrotnie to nie jest to nalewka tylko wodka owocowa. Prosze sobie poczytac fachowa lierature na ten temat.
OdpowiedzUsuńWiem o tym. Jednakże w internecie jest wiele przepisów na alkohol przygotowany w ten sposób i zdecydowana większość nazywa się "nalewką".
Usuń1kg cukru? Wydaje się baaaardzo dużo - wyjdzie okropnie słodka (niektórzy zapewne lubią). Próbuję z 1/3 tego.
OdpowiedzUsuńOk 1kg. Pisze w opisie, że moNa dać mniej.
UsuńOd 5 lat robię nalewki wg Pani przepisow
UsuńNaprawdę? To fantastycznie. Zachęcam do nadsyłania zdjęć ☺️ pozdrawiam serdecznie.
UsuńWyszła mi trochę mętna, czy coś źle zrobiłam? Czy może po ustaniu ona się wyklaruje?
OdpowiedzUsuńOczywiście że wyjdzie mętna. Musi się porządnie odstać, a najlepiej przefiltrować ja przez np filtr do kawy. Robię tak ze wszystkimi nalewkami i wychodzą bardzo klarowne 🙂
UsuńDziekuje Pani bardzo za odpowiedź! Postanowilam ją jeszcze raz przefiltrowac przez filtry do kawy, wcześniej użyłam gazy. Widać dużą różnicę. Ma już prawie taki piękny kolor jak pani nalewka. Serdecznie pozdrawiam
UsuńNalęwkę robię już 3 rok z własnych winogron .Bardzo smaczna nalewka.
OdpowiedzUsuńCzy mogę uzyskać klarowną nalewkę z soku winogron jasnych uzyskanego poprzez wyciskanie wyciskarką wolnobrotową po dodaniu cukru i alkoholu? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie wiem, nie próbowałam.
UsuńWitam, cukier nie chce sie rozpuscic pomimo potrzasania słojem, osadza sie na dnie i nic go nie „rusza”. Juz tak 3 dni i co teraz? Chyba do wyrzucenia?
OdpowiedzUsuńBroń Boże wyrzucać. Zalać alkoholem. Potem się rozpuści.
UsuńWitam. Nie mam wódki tylko sam spirytus. Jakie wtedy będą proporcje spirytusu i wody?
OdpowiedzUsuńNalewka i wino z winogron to mój coroczny "must have". Powstaje obowiązkowo co roku i butelki opróżnione zostają bardzo szybko :) Ja zazwyczaj jednak odrobinę zmniejszam ilość cukru :)
OdpowiedzUsuńSuper🙂Też zmniejszam ilość cukru jak mam bardzo słodkie owoce.
UsuńSłój musi być zakręcony?
OdpowiedzUsuńJa zawsze zakręcam
UsuńDzień dobry. Mam pytanie: czy mogę użyć do zrobienia nalewki tylko spirytusu nalewkowego 75 %.?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Tak, ale wtedy uzylabym tylko tego spirytusu również zastępując nim wódkę, czyli 1 litr spirytusu nalewkowego.
Usuń