20 października 2015

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną

Pozostałe mięso z rosołu zmieliłam, dodałam kiszonej kapusty i powstały pyszne syte pierogi. Polecam!


Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka wody
1 jajko
2 łyżki oleju
sól

Farsz:
400 g mięsa z rosołu (mięsne żeberko i skrzydło z indyka)
400 g kiszonej kapusty
2 cebule
sól, pieprz
1 surowe jajko

Sposób wykonania:

1. Przygotowujemy farsz, kapustę gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu odciskamy z nadmiaru wody, drobno siekamy.
2. Mięso z rosołu oddzielamy od kości, mielimy w maszynce do mięsa.
3. Cebulę drobno siekamy, rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Kapustę, mięso i cebule mieszamy, dodajemy 1 surowe jajko oraz doprawiamy do smaku.
4. Ze składników zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, wałkujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy na małym ogniu do wypłynięcia.
5. Podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Rzadko jem takie pierogi. A szkoda. Uwielbiam. Muszę następnym razem zrobić, kiedy zostanie mięso z rosołu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota! Uwielbiam pierogi w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń

  3. dobry sposób na wykorzystanie takiego mięsa :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!