9 października 2015

Sałatka brokułowa z fasolką szparagową i kurczakiem

Bardzo lubię brokuły z sałatce. Tym razem wylądowały w towarzystwie fasolki szparagowej i kurczaczka :)


Składniki:

2 nieduże pojedyncze piersi z kurczaka
1 brokuł
25-30 dag zielonej fasolki szparagowej (świeżej, mrożonej lub konserwowej)
2-3 pomidory
zielona cebulka
2 ząbki czosnku
jogurt naturalny + majonez (pół na pół)
sól, pieprz
słodka mielona papryka

Sposób wykonania:

1. Jeśli mamy mrożoną lub świeżą fasolkę, należy ją najpierw pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonym wrzątku do miękkości (fasolka powinna pozostać jędrna i nierozgotowana).
2. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru na półtwardo.
3. Pomidory pokroić w grubą kostkę.
4. Piersi z kurczaka oprószyć solą i papryką mieloną, ugotować. Następnie wystudzić i pokroić w kostkę.
5. Wszystko wymieszać, dodać siekaną zieloną cebulkę. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, zmiażdżonymi ząbkami czosnku, odrobiną soli i szczyptą cukru i pieprzu. Sos Wlać do sałatki i całość zamieszać. Schłodzić przed podaniem.

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Sałatka świetna, bo składniki świetnie dobrane. Chętnie zjadłabym, choćby troszkę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!