Składniki:
papryka (może być różnokolorowa)
Zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
5 łyżek miodu
1 łyżka soli
3/4 szklanki cukru
Przyprawy na każdy słoik:
1-2 ząbki czosnku
1 mały listek laurowy
2 goździki (opcjonalnie)
2 ziela angielskie
2-3 ziarnka pieprzu
troszkę ziaren gorczycy
1 łyżeczka oleju
Sposób przygotowania:
1. Paprykę myjemy, oczyszczamy z pestek, kroimy wzdłuż. Tak przygotowaną paprykę ciasno układamy w umytych słoikach z przyprawami.
2. Gotujemy składniki zalewy.
3. Gorącą zalewą zalewamy paprykę, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10-15 minut.
Smacznego :)
Nie ma to jak domowe przetwory!
OdpowiedzUsuńNie przepadam za przetworami na occie, czy ten miód trochę łagodzi ten octowy posmak?
OdpowiedzUsuńTak, zdecydowanie łagodzi, naprawdę smakuje świetnie!
UsuńZ miodem jeszcze nigdy nie próbowałam ale otwarta jestem na kazdą nowość :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy będzie miód pszczeli prosto z polskiej pasieki.
OdpowiedzUsuńI właśnie jaki miód do tej potrawy, czy ostry gryczany? Czy może delikatny wielokwiat z wiosny? Nasze polskie miody mają różne smaki. Pozdrawiam
Tak, dodaję polski miód od znajomego mojego taty. Ten, którego akurat użyłam był wielkokwiatowy.
UsuńZrobiłam w tym roku bardzo podobnie (bez goździków i gorczycy) i znowu wybieram się na targ po nową porcję papryki bo zasmakowała mi bardzo.:)
OdpowiedzUsuńTo też moja ulubiona papryka konserwowa, choć w tym roku nie robię, bo w zeszłym zrobiłam bardzo dużo i jeszcze mam :)
UsuńWypróbowałam przepis-papryka...przepyszna:)Miód przyjemnie łagodzi ocet.Dziękuję za przepis i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że papryka przypadła do gustu. Pozdrawiam!
Usuńja też uwielbiam tak robioną paprykę, najlepsza, pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńWłasnie z Kasią robimy marynatkę wedle tego przepisu i dodajemy miód ze Wzgórz Strzelińskich z Nowolesia, świeżo wyżęty z pasieki... Miód jest tak aromatyczny ,że zapach roznosi się po całej chałupie. Mamy nadzieję że papryczka będzie też aromatyczna.Dzięki za propozycję przyrządzenia.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspaniały przepis !!!! Genialnie smakuje zrobiłam najpierw 3 słoiczki na próbę. Otworzyliśmy i już sobie nie wyobrażam innego przepisu na paprykę PYCHA:)
OdpowiedzUsuńPolecam wszystkim !!!!
Bardzo mnie to cieszy! To także i moja ulubiona papryka :)
UsuńPozdrawiam!
moja tez najbardziej ulubiona -pycha,ale jeśli wcześniej paprykę sparzysz, więcej wejdzie do słoika :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
czy należy słoiki przekręcić go góry dnem?
OdpowiedzUsuńMożna, ale nie jest to konieczne.
Usuńile kg papryki?
OdpowiedzUsuńNa taką ilość zalewy to to 1 kg. Choć tak naprawdę duże zależy ile napakuje się papryki do słoików.
UsuńCzy sól dajemy zwykłą, czy kamienną?
OdpowiedzUsuńDo papryki używam zwykłej soli.
UsuńNajlepsza papryka. Polecam, po prostu mniam :-).
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pozdrawiam!
UsuńZalecam zmniejszyć ilość octu do 3/4 szklanki lub wybrać ocet o mniejszym stężeniu np. 6%. Papryka na pewno będzie smaczniejsza. Ja tak robiłem dotychczas z grzybami marynowanymi. Smacznego
OdpowiedzUsuńRobiłam w ubiegłym roku,w tym roku powtórka,najsmaczniejsza jaką jadłam,dziękuję za przepis i nie trzeba zmniejszać octu,jest pyszna.
OdpowiedzUsuńDziękuję za opinię i pozdrawiam.
UsuńZrobiłam tak ale zamiast papryki dałam ogórki w plasterkach (brakło mi papryki a zostało mi zalewy)i kawałeczek papryczki chili-moim gościom smakowało i to bardzo. Dziękuję za inspirację.
OdpowiedzUsuńSuper, też robię ogórki z miodem, ale całe, nie w plasterkach
Usuń