25 września 2012

Śliwki w słodkiej zalewie

Śliwki ze słoika świetnie sprawdzają się zimą, kiedy możemy wykorzystać je do ciast, deserów, koktajli.


Składniki:

śliwki (u mnie węgierki)
woda i cukier (w proporcji 2:1)
goździki, imbir

Sposób przygotowania:

1. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki.
2. Owoce układamy w słoikach, co kilka śliwek rzucamy goździki i odrobinę imbiru.
3. Gotujemy zalewę, gorącą zalewamy śliwki, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Tak, idealne do ciast i deserów zimą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie odnośnie proporcji. Na ile kilogramów śliwek potrzeba ile litrów zalewy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze robię zalewę na oko więc trudno powiedzieć.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!