Składniki:
kapelusze turków
cebula
liść laurowy
ziele angielskie
gorczyca (ewentualnie)
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
4 szklanki wody
1 łyżka soli
4 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
1. Grzyby oczyszczamy, większe kapelusze kroimy na połówki.
2. W garnku gotujemy wodę, dodajemy odrobinę soli. Na wrzątek wrzucamy grzyby, gotujemy na wolnym ogniu ok 10 minut. Odcedzamy.
3. W osobnym garnku gotujemy składniki zalewy.
4. Na dno każdego słoika wrzucamy po połowie posiekanej cebuli, napełniamy słoiki grzybami, dodajemy po 1 listku laurowym, kilka ziarenek ziela angielskiego i ewentualnie gorczycę. Zalewamy zalewą i zakręcamy.
5. Słoiki pasteryzujemy przez 15 minut.
Smacznego!!!
W moich rejonach nazywany jest kołapakiem i rzeczywiście mogę potwierdzić, marynowany jest pyszny !
OdpowiedzUsuńMy też używamy nazwy kołpak, szczególnie mój tata je tak nazywa :)
Usuńa w moim rejonie nazywamy je niemkami:) moja siostra je zbiera i marynuje, pycha:)
OdpowiedzUsuńTak, ten grzyb ma wiele nazw :)
UsuńWczoraj byłam w lesie i znów sporo znalazłam :) Oczywiście zamarynowałam :)
Ja chyba pierwszy raz widzę te grzyby, ale przypatrzę się podczas grzybobrania :) może jednak są...lubię marynowane grzybki.
OdpowiedzUsuńRozglądnij się :) Może znajdziesz :)
UsuńAle jak radzą prawdziwi grzybiarze - lepiej zbierać grzyby, które się zna, co by się nie pomylić.
My turki dobrze znamy i są u nas bardzo popularne na stole :)
Ania ma rację. Zbieramy tylko grzyby, które dobrze znamy. Z nowym gatunkiem trzeba się obyć, zapoznać. Zawsze wskazana ostrożność. A płachetka jest bardzo smaczna.
OdpowiedzUsuńCebulę lepiej gotować razem z zalewie,a tutaj nazwa to niemki lub panienki.Grzyby te mają srebrzysty kapelusz i gruby korzeń bez pierścienia.
OdpowiedzUsuńłyżki to mam rozumieć że duże łyzki czy łyzeczki do cherbaty??
OdpowiedzUsuńŁyżka to zwykła łyżka stołowa, a nie ta mała do Herbaty :P
UsuńBardzo pyszne grzyby u nas robi się z nich sałatkę, ja nazywam je kołpak lub Turka za to u męża grzyb ten nazywany jest " panienka".
OdpowiedzUsuńU nas to też kołpak, ale o panience i Turku też slysLaams 😁
Usuńczy nadaja sie do mrozenia prosze o w miare szybka odpowiedz
OdpowiedzUsuńNie wiem niestety, proszę poszukać informacji w internecie.
Usuń