26 lutego 2022

Schab po bałkańsku

Za naszą wschodnią granicą trwa wojna. W nas niepokój, bezsenność, ciągle rozmyślanie, co to będzie...

A my staramy się żyć, praca, dzieci, obowiązki domowe pozwalają na choć na chwilę nie myśleć o tym, co dzieje się na Ukrainie. Dlatego dziś pojawia się wpis na blogu. Właśnie po to, by na chwilę oderwać się od przytlaczajacej rzeczywistości...

 Połączenie schabu i warzyw jest jednym z naszych ulubionych. Zapraszam po pomysł na świetne danie.

Składniki:

  • 500-600 g schabu bez kości
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 200 g pieczarek
  • 2-3 duże ogórki konserwowe lub kiszone
  • 1 duża cebula
  • 2 puszki pomidorów z puszki (krojonych)
  • słodka mielona papryka
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 1-2 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • mąka do oprószenia mięsa
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

1. Papryki umyć, osuszyć i pokroić w paski. Ogórki pokroić w plasterki, a cebulę w piórka. Czosnek obrać, drobno posiekać. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. 

2. Umyty i osuszony schab pokroić w plastry, a następnie w paski. Doprawić słodką mieloną papryką. pieprzem cayenne, solą, pieprzem i majerankiem. Całość oprószyć mąką. 

3. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso do zrumienienia. Zdjąć z patelni, a na patelnię dodać jeszcze trochę oleju i wrzucić cebulę i czosnek, aż się zeszkli. Następnie dodać pieczarki i podsmażyć, aż woda odparuje z pieczarek. Kolejno dodać mięso i pokrojone papryki. Całość smażyć około 5 minut i dodać pomidory z puszki i pokrojone ogórki. Całość dusić pod przykryciem aż mięso zmięknie. Pod koniec zdjąć pokrywkę, by sos trochę odparował i zgęstniał. Doprawić solą lub pieprzem.

4. Podawać z ulubionymi dodatkami - u nas kasza gryczana. 

Smacznego!!!

Źródło: kulinarneprzeboje.pl

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!