4 lutego 2022

Ryba ze szpinakiem pieczona na ziemniakach

 To całkiem prosty i szybki sposób na rybę. Do tego od razu mamy cały obiad z piekarnika. Bardzo nam smakowało, będziemy robić częściej.

Składniki:

  • 2 filety z ryby (miruna, dorsz, morszczuk - co lubicie)
  • 4 ziemniaki
  • 1 paczka świeżego szpinaku (można zastąpić mrożonym)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka mąki
  • 3-4 łyżki mleka
  • masło klarowane
  • sok z cytryny
  • odrobinka cukru
  • tarty żółty ser (u mnie cheddar)
  • oliwa

Sposób przygotowania:

1. Jeśli ryba jest mrożona, należy ją wcześniej odmrozić. 

2. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki, najlepiej za pomocą szatkownicy lub mandoliny do warzyw. Naczynie do zapiekania lekko posmarować oliwą, ułożyć ziemniaki tak, by na siebie zachodziły. Lekko skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec w termoobiegu do momentu aż się zarumienią. 

3. W międzyczasie przygotować szpinak. Na patelni umieścić łyżkę masła klarowanego, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i odrobinę cukru. Dusić, aż szpinak będzie gotowy, po czym dodać mąkę, całość wymieszać i wlać mleko. Dusić, aż całość zgęstnieje. 

4. Rybę posolić, skropić sokiem z cytryny. 

5. Kiedy ziemniaki są już zarumienione, ułożyć na nich filety z ryby, następnie szpinak. Całość posypać tartym żółtym serem. Piec już bez termoobiegu około 20 minut.

Smacznego!!!

Źródło: ogrodnikwpodrozy.pl


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!