Dzisiaj coś z jednego z moich ulubionych blogów - gulasz według Margarytki. Polecam - ten gulasz jest wyborny! Pasuje zarówno do ziemniaków, klusek śląskich jak i kasz :) My zjedliśmy z kaszą gryczaną na sypko i buraczkami w zalewie chrzanowej.
Składniki:
60 dag surowej szynki
2 cebule
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
pieprz, sól
słodka mielona papryka
chilli
1 płaska łyżeczka cukru
odrobina oleju
zioła prowansalskie
1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, pokroić w kostkę. Do mięsa dodać 1 łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu, odrobinę chilli i mielonej słodkiej papryki. Całość wymieszać i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
2. Cebule obrać i posiekać w grubszą kostkę.
3. Na patelni dobrze rozgrzać olej, wrzucić mięso i obsmażyć mocno z każdej strony. Dodać pokrojoną cebulę, ziele angielskie i liść laurowy, dusić do momentu, aż cebula się zarumieni. Dodać 2 szklanki ciepłej wody i trochę soli, gotować ok. 60 minut.
4. Gdy mięso będzie miękkie doprawić do smaku ziołami i ewentualnie dodać jeszcze pieprzu lub soli. Na koniec dodać cukru i chwilkę podgotować.
5. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do mięsa i gotować do momentu, aż zgęstnieje.
6. Podawać wedle uznania z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
Bardzo apetycznie na talerzu, musiało pysznie smakować !
OdpowiedzUsuńTak, lubię takie obiady :)
UsuńWygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńZobaczymy czy mi wyjdzie ;p
OdpowiedzUsuńMi wyszło, jest pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Pozdrawiam!
Usuńdebiutowalam, rowniez z buraczkiem i kasza. mniaaaam :D
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! Pozdrawiam!
Usuńpolecam zamiast mąką, zagęścić bułka tartą :)))
OdpowiedzUsuńA jaaa polecam zagescic wrzucając 2kromki jasnego pieczywa. Naturalnie rozgotowane oddaje z siebie mąkę zakwas i sos ma zupełnie inny smak lepszy a i zgestnieje w sposób maturalny
UsuńO, nie widziałam. Następny raz muszę wypróbować ten sposób zagęszczania.
UsuńPozdrawiam!
łudzie czy wy kobietki nie umiecie w ogóle gotować???przecież to są wszystko podstawowe przepisy!!!
OdpowiedzUsuńJa nie umiem dlatego dziekuje ze sa osoby ktore wstawiaja te "podstawowe" przepisy:-) dzieki ktorym moge sie nauczyc czegos;-) a ty oh i ah master chef po co tu wlazisz?!!
UsuńNo proszę wybaczyć, ale niektórzy nie mieli od kogo się nauczyć.
Usuńdla mnie kuchnia to czarna magia nie umie i nie lubie gotowac ,piec i bawic się w garach. ale ze mam mężusia który cześciej to robi i synka dla którego cos trzeba ugotować to czasem zaglądam na takie to stronki, ba powiem nawet ze jak tylko cos zrobie to mezus zawsze mnie czyms nagradza to kwiatki to kino albo zabiera młodego na dwor żeby mama miała czas na relaks wiec choćby dlatego cos czasem upichce :P dzięki dziewuszki za przepisy pozdrawiam buziaki
OdpowiedzUsuńMój mąż przygotował to danie, pyychaaaa, dziękuję za wpis :) dzięki niemu zjadłam pyszny obiad :):)!!!
OdpowiedzUsuńPozazdrościć takiego męża :) Cieszę się, że smakowało!
Usuńświetne danie!! polecam gorąco!!
OdpowiedzUsuńDziś będę robić :)
OdpowiedzUsuńDzis niedziela robie gulasz ziemniaki z koperkiem i salate ze smietana
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego!!!
Usuńpycha! ja dodałam trochę majeranku i jałowca- razem z kaszą gryczaną i kapustą kiszoną- pyyycha
OdpowiedzUsuńrównież dodałam cukru- ale nie wiem dlaczego? byłabym wdziędzna za odp. pozdrawaim
Cieszę się, że smakowało :) Sama robiłam według przepisu Margarytki i ona też dodała cukier. W wielu przepisach na gulasz jest cukier, nie wiem dlaczego. Ale widocznie ma to sens :)
UsuńPozdrawiam!
Jestem facetem/mężem i lubię gotować. Bardzo nie lubię korzystać z gotowych przepisów ponieważ dla mnie kuchnia to pełna improwizacja i łączenie różnych smaków. Przyznam się, że czasami brakuje mi pomysłu co zrobić na obiad więc szukam inspiracji na bazowych przepisach, które mogę zmodyfikować. Tak też tutaj dodałem marchew, ogórki konserwowe, paprykę konserwową, zmielone świeżo owoce jałowca i ziarna kolendry. Zamiast cukru miód. Oczywiście podam z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym lub buraczkami na gorąco.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wszystkich i SMACZNEGO :-)
Szukałem inspiracji bo dla mnie gulasz z mięsa to podstawa.
OdpowiedzUsuńJa robię podobny, dodaje starte ogórki kiszone i zalewam przecierem pomidorowym. Zaklepka z mąki i zimnej wody. Czasem jak mam dodam trochę śmietany lub jogurtu naturalnego. Sos wychodzi bardziej aksamitny. Ze śmietaną/jogurtem koniecznie do mięsa wołowego. Pozdrawiam
W takim razie dodaj jeszcze pieczarki podduszone i będzie strogonow 😁
UsuńMusi być dodany liść i ziele angielskie??? Do sklepu mam bardzo daleko a chciałam na obiad jutro zrobić :-) obejdzie się bez czy to zmieni smak jestem początkująca w kuchni :-)
OdpowiedzUsuńOstatecznie może się obejść bez :) Ale kiedyś zrób z liściem i zielem dla porównania smaków :)
UsuńPozdrawiam!
Super dziekuje Pani bardzo za szybka odpowiedz :) napewno nastepnym razem sie zaopatrze w wieksza ilsc przypraw :D
OdpowiedzUsuńPs. Swietne przepisy i zdjecia, nieraz tutaj zagladne! :) przepraszam za kaleczenie naszego pieknego jezyka ale niestety cos sie stalo i nie mam na klawiaturze znakow. ;(
Proszę bardzo :)
UsuńPolecam zakupić ziele i liść - zawsze mam w swojej kuchni i dodaje do wszystkich zup i sosów.
Pozdrawiam!
Wlasnie robie :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego!
Usuńbiorę się do roboty... mam nadzieję że wyjdzie i będzie przepyszne, bo moje robaczki są wybredne... pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszne no i moim wybrednym dzieciom smakowało.Ja bardzo nie lubię i nie umiem gotować a to danie robię już drugi raz.Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarz. Moje niejadki też takie mięsko pałaszują :) Pozdrawiam!
UsuńWłaśnie ugotowałem i jemy. Całkiem fajnie wyszło. Dzięki za przepis :-))
OdpowiedzUsuńWitam. Kostkę mięsna też można dać czy nie trzeba!?
OdpowiedzUsuńJak lubisz to mozna.
UsuńJak już wlej te dwie szklan ki wody to mam to gotować nadał na patelni pod przykryciem czy bez?
OdpowiedzUsuńMozna gotowac na patelni, ale ja przekladam zazwyczaj calosc do rondelka. Dusimy pod przykryciem. Uzupelniamy wode w razie potrzeby.
OdpowiedzUsuńGulasz, mniam! Sama uwielbiam i często przygotuje swojej rodzinie :)
OdpowiedzUsuńJa dziś robię bo dostałam mięso od przyszłej teściowej i muszę go wykorzystać. A że nie mam mąki to zamienię to na bułkę tartą bo gdzieś widziałam komentarz że i tak można. Ciekawe jak mi wyjdzie. Ale wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńJak przygotować mięso żeby było miękkie. (szynka wieprzowa)?
OdpowiedzUsuńTrzeba po prostu gotować do miękkości. Jeżeli pokruszone szynkę na większe kawałki będzie trzeba ją dłużej gotować. Wszystko zależy od mięsa.
UsuńPo raz pierwszy gotowałam dziś gulasz z mięsa wieprzowego i z tego przepisu wyszedł mi idealny. Mięso mięciutkie (musiałam co prawda gotować trochę dłużej, ale to dlatego że mięso było w dużych kawałkach), a sos aromatyczny i lekko pikantny tak jak lubię. Na pewno będę do przepisu często wracać.:)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Zapraszam jak najczęściej!
UsuńPozdrawiam
Wyglada znakomicie.
OdpowiedzUsuńZrobie zobaczymy czy mi sie uda;)