Składniki:
400-500 g leśnych grzybów (np. maślanki, podgrzybki, prawdziwki, kurki)
1 cebula
sól, pieprz
niepełna szklanka wody
1-2 łyżki śmietany 18%
1-2 łyżki masła klarowanego
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Grzyby oczyszczamy (maślanki obieramy), kroimy na grubsze plasterki.
2. Na patelni topimy masło dodajemy posiekaną cebulkę, chwilkę dusimy, po czym dodajemy pokrojone grzyby. Całość dusimy ok 5 minut.
3. Do grzybów dodajemy wodę i odrobinę soli. Dusimy do momentu, aż grzyby będą miękkie (nie trwa to długo).
4. W osobnej misce mieszamy mąkę z gorącym sosem i całość wlewamy do gotujących się grzybków. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze 1 minutkę. Można dodać natkę pietruszki.
Smacznego!!!
Oj genialny jest taki sosik :)
OdpowiedzUsuńGrzybowy najlepszy ze wszytkich :)
OdpowiedzUsuńJa nie daję liścia laurowego i ziela angielskiego, ale za to dodaję dużo natki pietruszki :-)
OdpowiedzUsuńOch, lubię takie sosiki :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Ja jeszcze dodaję odrobinę suszonych grzybów dla aromatu ;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł z suszonymi grzybami. Z pewnością podręcą smak sosu.
UsuńMoja mam kiedyś robiła sos grzybowy, którego podstawą były podgrzybki suszone. To był jeden z moich ulubionych sosów.
OdpowiedzUsuń