18 października 2013

Sos grzybowy

...Z leśnych świeżych grzybów. A grzyby ciągle są w naszych podkarpackich lasach :) Z ostatniej porcji jaką zebrałam, zrobiłam sos :) Pyszności!


Składniki:

400-500 g leśnych grzybów (u mnie maślanki, podgrzybki, bagniaki i turki)
1 cebula
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
1 szklanka wody
1-2 łyżki śmietany 18%
1-2 łyżki mąki
2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

1. Grzyby oczyszczamy (maślanki obieramy), kroimy na grubsze plasterki.
2. Na patelni topimy masło dodajemy posiekaną cebulkę i pokrojone grzyby. Całość dusimy ok 10 minut.
3. Do grzybów dodajemy wodę, listek laurowy i ziele angielskie. Dusimy do momentu, aż grzyby będą miękkie (nie trwa to długo).
4. W osobnej misce mieszamy mąkę ze śmietaną i dodajemy odrobinę zimnej wody, całość wlewamy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze 1 minutkę.

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Grzybowy najlepszy ze wszytkich :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie daję liścia laurowego i ziela angielskiego, ale za to dodaję dużo natki pietruszki :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!