Pyszne i ekspresowe mięsko do obiadu znalezione na Po prostu pyszne. Podaję z moimi niewielkimi zmianami.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 niepełna szklanka wody
1 duży por
1 cebula
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz
2-3 łyżki śmietany 18%
1-2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Umyte filety drobiowe kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do miękkości.
2. W międzyczasie pora oczyszczamy, kroimy w półtalarki, a cebulę siekamy w kostkę.
3. Warzywa dodajemy do smażącego się mięsa, zalewamy niepełną szklanką wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy ok 10 minut.
4. Mąkę i śmietanę mieszamy z odrobiną zimnej wody, wlewamy do mięsa i gotujemy, aż zgęstnieje.
5. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
6. Podajemy wedle uznania, mi najbardziej smakuje z ziemniakami i sałatą.
Smacznego!!!
Źródło: Po prostu pyszne
ostatnio robiłam makaron właśnie z sosem porowym, ale jeszcze z dodatkiem pieczarek bo to akurat miałam w lodówce:) pycha!:) robiłam tylko na śmietanie, bez dodatku mąki:)
OdpowiedzUsuńJa poproszę o przepis na tą sałatę obok :))
OdpowiedzUsuńOto ta sałata: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/09/saata-masowa-z-jajkiem.html
UsuńSmacznego!
Aniu dla mnie to strzał w dziesiatkę.Bardzo lubię sosy na bazie pora i śmietany.To znakomite połączenie.Jutro robię na obiad-już się cieszę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wieczornie.
Dziękuję Pani Danusiu. Dziś miałam znów takie mięsko na obiad - smakowite i szybko się robi! Mam nadzieję, że przypadnie do gustu :) Pozdrawiam!
UsuńAniu,dziekuję Ci za przepis.Lubię do Ciebie zaglądać bo masz takie ciepło na blogu,jesteś kreatywna.Nie raz jeszcze skorzystam z Twoich podpowiedzi,a pierś drobiowa była bardzo smaczna-szczerze polecam Twoim czytelnikom.
UsuńPozdrawiam jesiennie:)
Robiłam ostatnio kurczaka w tym stylu - On jedząc powtarzał "Jakie to dobre, tylko dlaczego tak kaloryczne?", po czym poszedł po dokładkę ;)
OdpowiedzUsuń