Pyszne klasyczne ciasto z makiem i kremem budyniowym. Krem zrobiłam ze swojego sprawdzonego przepisu. Polecam nie tylko na Święta!
Składniki:
Ciasto:
200 g margaryny
5 jajek (białka i żółtka osobno)
300 g cukru
1 szklanka mleka
250 g suchego maku
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek arakowy lub rumowy
Krem:
2,5 szklanki mleka
2 budynie waniliowe / śmietankowe
3 łyżki cukru
1 kostka masła
Sposób przygotowania:
1. Mleko zagotowujemy, zestawiamy z gazu, wsypujemy suchy mak i mieszamy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
2. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puch. Dodajemy mak z mlekiem.
3. Dodajemy olejek z aromatem, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy.
4. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie całość mieszamy.
5. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 40 minut lub do suchego patyczka.
6. Robimy krem. Na mleku z cukrem gotujemy budyń. Studzimy.
7. Zimny budyń ucieramy z masłem na gładką masę.
8.Ostudzone ciasto kroimy wzdłuż. Przekładamy kremem. Wierzch polewamy dowolną polewą (u mnie gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej).
Smacznego!!!
Źródło: Makaron i Rodzynka
Uwielbiam wszelkie ciasta z makiem:)
OdpowiedzUsuńWidzę Aniu,że u Ciebie też już zaczyna pachnieć świętami.Kocham taką atmosferę oczekiwania na przyjście Mesjasza.Uwielbiam ciasta z makiem,a to też lubię i piekę.Życzę pysznej kawki do tego ciasta.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Jakoś tak wyszło :) A to ciasto piekłam akurat pod koniec wakacji, bo c hciałam coś innego niż te z letnimi owocami :)
UsuńPozdrawiam!
Bardzo mnie zachęciłaś tym ciastem z makiem. Mak w cieście z mlekiem?. Spróbuję tego przepisu. Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie! Bardzo fajnie smakuje :)
Usuńwszystko, co z makiem musi być pyszne! ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kremy budyniowe :) A ciasta z makiem takie są śliczne :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasta. Przepis zapisany. Pozdrawiam:) http://napiecyku.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że przepis wykorzystasz :)Polecam to ciacho - jest super!
Usuńwitam
OdpowiedzUsuńzrobilam to ciasto dziasiaj wszystkim smakowalo
b.dziekuje za przepis
Jest mi bardzo miło!!!
UsuńZachęcam do pstrykania fotek i wysyłania ich do galerii czytelników: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/p/galeria-czytelnikow.html
Pozdrawiam serdecznie!
Dziś wypróbowane.Pycha!!!:-)Dodałam do masy starte jabłka-taki eksperyment i wyszło super.Dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBrzmi super. A ile jabłek wtarłaś do ciasta?
UsuńWitam.Wypróbowałam i jestem mile zaskoczona.Wyszło dokladnie jak na zdjęciu i co najważniejsze wszystkim smakowało,nawet mojemu 3-letniemu synkowi.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że wyszło!
UsuńPozdrawiam
już drugi raz robię ciasto według Twojego przepisu i znów mi nie wyszło nie wiem czemu. ciasto wydaje się zbyt ciężkie by urosnąć i po 40 minutach w piecu jest nadal bardzo mokre w środku :/
OdpowiedzUsuńJeśli po 40 minutach nadal jest mokre w środku to należy dalej je piec do suchego patyczka (napisane w sposobie wykonania). Nigdy nie należy się do końca sugerować czasem pieczenia, różne to mamy piekarniki, jedni gazowy (jak ja), inni elektryczny, z termoobiegiem - bez - najlepiej sprawdzić patyczkiem w trakcie pieczenia.
Usuńteż piekłam w gazowym i piekłam ok 65 min by patyczek wyszedł suchy, ja jestem antykucharka jak wszystkim wychodzi to ja zawsze coś sknocę ;D
UsuńOj, przykro mi, że nie wyszło...Może kiedyś się uda :) Nie poddawaj się!
UsuńPozdrawiam i życzę wesołych Świąt!
Ciasto jest przepyszne....dzisiaj robię po raz czwarty:-))
OdpowiedzUsuńDzięki za komentarz, to może jeszcze fotka do galerii by się znalazła? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Na jakiej wielkości foremkę są te proporcje? Nie mam zbyt dużego doświadczenia i nie umiem wywnioskować z ilości produktów :)
OdpowiedzUsuńByla to blaszka 34x26cm. Zycze udanych wypiekow.
UsuńDziękuję pięknie :)
UsuńWitam, a czy mak ma być zmielony? Może to banalne pytanie, ale jako amatorka musiałam zapytać :)
OdpowiedzUsuńNie. Mak powinien byc suchy prosto z torebki :-)
UsuńPozdrawiam
Dziękuję za szybką odpowiedź :)
Usuńpostanowiłam zrobić to ciasto na wielkanoc tylko chce przełożyć je masą krówkową i bitą śmietaną jeżeli da się przeciąć je na 3 części
OdpowiedzUsuńzrobiłam wczoraj to ciasto i wyszedł placek, żeby przełożyć go musiałam ciasto przeciąć na pól a nie wzdłuż jak to się robi przy biszkopcie, następnym razem zrobię w keksówce
OdpowiedzUsuńCudne ciasto! Wyszło rewelacyjnie! Będzie powtórka na Święta!
OdpowiedzUsuńSuper. Pozdrawiam
UsuńZrobiłam z małą modyfikacją: z pół margaryny i 4 jajkami i też wyszło super, bardzo lekkie i puszyste, w smaku rewelacja.
OdpowiedzUsuńSuper. Cieszę się, że smakuje. Pozdrawiam
Usuńu mnie niestety zakalec :(, moze za ciężkie, bo dodalam 2 starte jablka ;), ale będę nadal próbować, bo przepis fajny ( u mnie mniej cukru i masła ) , może też byloby lepiej wsypać bezpośrednio mak do ciasta ( zamiast z mlekiem )… , ale to trzeba poeksperymentować ;))
OdpowiedzUsuńpowodzonka życzę Ani i wszystkim praktykującym ;)
Bardzo szkoda... Może rzeczywiście to jablko obciążyło niepotrzebnie ciasto. uczę powodzenia następnym razem, pozdrawiam ☺️
UsuńDziekuje, i dam znac jak wyjdzie next time ;))
UsuńCzy mogę dać mniej maku niż w przepisie ?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można.
Usuń