19 października 2013

Ciasto makowe z kremem

Pyszne klasyczne ciasto z makiem i kremem budyniowym. Krem zrobiłam ze swojego sprawdzonego przepisu. Polecam nie tylko na Święta!


Składniki:

Ciasto:
200 g margaryny
5 jajek (białka i żółtka osobno)
300 g cukru
1 szklanka mleka
250 g suchego maku
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek arakowy lub rumowy

Krem:
2,5 szklanki mleka
2 budynie waniliowe / śmietankowe
3 łyżki cukru
1 kostka masła

Sposób przygotowania:

1. Mleko zagotowujemy, zestawiamy z gazu, wsypujemy suchy mak i mieszamy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
2. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puch. Dodajemy mak z mlekiem.
3. Dodajemy olejek z aromatem, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy.
4. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie całość mieszamy.
5. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 40 minut lub do suchego patyczka.
6. Robimy krem. Na mleku z cukrem gotujemy budyń. Studzimy.
7. Zimny budyń ucieramy z masłem na gładką masę.
8.Ostudzone ciasto kroimy wzdłuż. Przekładamy kremem. Wierzch polewamy dowolną polewą (u mnie gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej).

Smacznego!!!

Źródło: Makaron i Rodzynka


38 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszelkie ciasta z makiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę Aniu,że u Ciebie też już zaczyna pachnieć świętami.Kocham taką atmosferę oczekiwania na przyjście Mesjasza.Uwielbiam ciasta z makiem,a to też lubię i piekę.Życzę pysznej kawki do tego ciasta.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś tak wyszło :) A to ciasto piekłam akurat pod koniec wakacji, bo c hciałam coś innego niż te z letnimi owocami :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Bardzo mnie zachęciłaś tym ciastem z makiem. Mak w cieście z mlekiem?. Spróbuję tego przepisu. Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystko, co z makiem musi być pyszne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kremy budyniowe :) A ciasta z makiem takie są śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie ciasta. Przepis zapisany. Pozdrawiam:) http://napiecyku.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że przepis wykorzystasz :)Polecam to ciacho - jest super!

      Usuń
  7. witam
    zrobilam to ciasto dziasiaj wszystkim smakowalo
    b.dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mi bardzo miło!!!
      Zachęcam do pstrykania fotek i wysyłania ich do galerii czytelników: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/p/galeria-czytelnikow.html

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  8. Dziś wypróbowane.Pycha!!!:-)Dodałam do masy starte jabłka-taki eksperyment i wyszło super.Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam.Wypróbowałam i jestem mile zaskoczona.Wyszło dokladnie jak na zdjęciu i co najważniejsze wszystkim smakowało,nawet mojemu 3-letniemu synkowi.

    OdpowiedzUsuń
  10. już drugi raz robię ciasto według Twojego przepisu i znów mi nie wyszło nie wiem czemu. ciasto wydaje się zbyt ciężkie by urosnąć i po 40 minutach w piecu jest nadal bardzo mokre w środku :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli po 40 minutach nadal jest mokre w środku to należy dalej je piec do suchego patyczka (napisane w sposobie wykonania). Nigdy nie należy się do końca sugerować czasem pieczenia, różne to mamy piekarniki, jedni gazowy (jak ja), inni elektryczny, z termoobiegiem - bez - najlepiej sprawdzić patyczkiem w trakcie pieczenia.

      Usuń
    2. też piekłam w gazowym i piekłam ok 65 min by patyczek wyszedł suchy, ja jestem antykucharka jak wszystkim wychodzi to ja zawsze coś sknocę ;D

      Usuń
    3. Oj, przykro mi, że nie wyszło...Może kiedyś się uda :) Nie poddawaj się!
      Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt!

      Usuń
  11. Ciasto jest przepyszne....dzisiaj robię po raz czwarty:-))

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzięki za komentarz, to może jeszcze fotka do galerii by się znalazła? :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Na jakiej wielkości foremkę są te proporcje? Nie mam zbyt dużego doświadczenia i nie umiem wywnioskować z ilości produktów :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam, a czy mak ma być zmielony? Może to banalne pytanie, ale jako amatorka musiałam zapytać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Mak powinien byc suchy prosto z torebki :-)
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuję za szybką odpowiedź :)

      Usuń
  15. postanowiłam zrobić to ciasto na wielkanoc tylko chce przełożyć je masą krówkową i bitą śmietaną jeżeli da się przeciąć je na 3 części

    OdpowiedzUsuń
  16. zrobiłam wczoraj to ciasto i wyszedł placek, żeby przełożyć go musiałam ciasto przeciąć na pól a nie wzdłuż jak to się robi przy biszkopcie, następnym razem zrobię w keksówce

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudne ciasto! Wyszło rewelacyjnie! Będzie powtórka na Święta!

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam z małą modyfikacją: z pół margaryny i 4 jajkami i też wyszło super, bardzo lekkie i puszyste, w smaku rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  19. u mnie niestety zakalec :(, moze za ciężkie, bo dodalam 2 starte jablka ;), ale będę nadal próbować, bo przepis fajny ( u mnie mniej cukru i masła ) , może też byloby lepiej wsypać bezpośrednio mak do ciasta ( zamiast z mlekiem )… , ale to trzeba poeksperymentować ;))
    powodzonka życzę Ani i wszystkim praktykującym ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo szkoda... Może rzeczywiście to jablko obciążyło niepotrzebnie ciasto. uczę powodzenia następnym razem, pozdrawiam ☺️

      Usuń
    2. Dziekuje, i dam znac jak wyjdzie next time ;))

      Usuń
  20. Czy mogę dać mniej maku niż w przepisie ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!