2 października 2013

Duszona czerwona kapusta

Lubimy kapustę do obiadu w różnych postaciach. 


Składniki:

1 główka czerwonej kapusty (ok 1,5 kg)
1 duża cebula
1 szklanka soku z jabłek
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
sól, pieprz
3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

1. Kapustę szatkujemy, a cebulę kroimy w kostkę.
2. Cebulę szklimy na oleju w rondelku, następnie dodajemy kapustę, sok jabłkowy, solimy i pieprzymy.
3. Całość dusimy do miękkości przez 30-40 minut pod przykryciem.
4. Na koniec dodajemy sok z cytryny lub ocet, doprawiamy do smaku.

Smacznego!!!

Źródło: Przy kuchennym stole


6 komentarzy:

  1. Dobrze zrobiona czerwona kapusta jest pyszniejsza od białej, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama lubi przygotowywać surówki z tej własnie kapusty :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surówki też robię z czerwonej kapusty :)
      Polecam ten inny sposób :)

      Usuń
  3. Bardzo dobra jest gotowana z białą kwaszoną kapustą z boczkiem wędzonym

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam z Twojego przepisu, jest pyszna.
    ALA

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!