Lubimy kapustę do obiadu w różnych postaciach.
Składniki:
1 główka czerwonej kapusty (ok 1,5 kg)
1 duża cebula
1 szklanka soku z jabłek
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
sól, pieprz
3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Kapustę szatkujemy, a cebulę kroimy w kostkę.
2. Cebulę szklimy na oleju w rondelku, następnie dodajemy kapustę, sok jabłkowy, solimy i pieprzymy.
3. Całość dusimy do miękkości przez 30-40 minut pod przykryciem.
4. Na koniec dodajemy sok z cytryny lub ocet, doprawiamy do smaku.
Smacznego!!!
Źródło: Przy kuchennym stole
Dobrze zrobiona czerwona kapusta jest pyszniejsza od białej, mniam! :)
OdpowiedzUsuńMoja mama lubi przygotowywać surówki z tej własnie kapusty :D
OdpowiedzUsuńSurówki też robię z czerwonej kapusty :)
UsuńPolecam ten inny sposób :)
Bardzo dobra jest gotowana z białą kwaszoną kapustą z boczkiem wędzonym
OdpowiedzUsuńRobiłam z Twojego przepisu, jest pyszna.
OdpowiedzUsuńALA
Fajnie, że smakowało! Pozdrawiam :)
Usuń