Choć za oknem świeci słońce, to rano jest już dość zimno... Dlatego z przyjemnością robię teraz wypieki drożdżowe. Tym razem zrobiłam chałkę z cynamonem. Przepis znalazłam na WŻ. Polecam - jest pyszna, aromatyczna i pachnąca :) Podaję z moimi zmianami.
Składniki:
3 szklanki mąki + ewentualnie do podsypania
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2/3 szklanki ciepłego mleka
30g świeżych drożdży
2 łyżki masła
2 łyżki sezamu
2 płaskie łyżeczki cynamonu
2 łyżki rodzynek
2 żółtka
białko do posmarowania chałki + sezam do posypania
Sposób przygotowania:
1. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
2. Masło stopić i wystudzić.
3. Mąkę przesiać, dodać do niej resztę cukru, cukier waniliowy, cynamon, ziarna sezamu i rodzynki. Wymieszać.
4. Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki, wbić żółtka, wlać masło i wyrobić ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie lub kleiste, należy podsypać mąką. Ciasto odstawić, by podwoiło swoją objętość.
5. Jak podrośnie, jeszcze raz lekko wyrabiamy, dzielimy na 3 części i pleciemy jak warkocz. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, chałkę smarujemy białkiem i posypujemy ziarnami sezamu. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
5. Chałkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy 35-40 minut (do ładnego zrumienienia).
Smacznego!!!
Domowe pieczywo, najlepsze:)
OdpowiedzUsuńzgadzam się z koleżanką powyżej :) mniami pozdrawiam serdecznie buziaki :**
OdpowiedzUsuńChałka domowa w Twoim wydaniu, to poezja, bardzo smakowita ;) !
OdpowiedzUsuńO tak, była pyszna :)
Usuń