4 października 2013

Wątróbka z pieczarkami i papryką

Z wątróbką wiadomo jak jest - albo ją się lubi, albo nienawidzi. Sama pamiętam jak jej zapach, a co dopiero smak nie był żadną przyjemnością. A teraz lubię od czasu do czasu sobie ją przyrządzić :) 
Kiedyś miałam okazję jeść wątróbkę z pieczarkami i papryką - bardzo mi posmakowała. Dlatego też sama ją niedawno przyrządziłam :)


Składniki:

300 g wątróbki drobiowej
1 szklanka mleka
200 g pieczarek
1 duża papryka
1 duża cebula
sól, pieprz
olej do smażenia
mąka do panierowania

Sposób przygotowania:

1. Wątróbkę oczyszczamy z wszelkich żyłek i błonek, zalewamy mlekiem i odstawiamy na dwie godziny.
2. Cebulę i pieczarki obieramy. Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w plasterki. Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy w paski.
3. Wątróbkę odsączamy z mleka, obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obu stron, aż się mocno zrumieni. Solimy i pieprzymy delikatnie, dodajemy cebulę, pieczarki i paprykę. Całość przykrywamy i dusimy ok 20 minut. Na koniec doprawiamy do smaku.

Smacznego!!!

11 komentarzy:

  1. Wątróbka wygląda bardzo apetycznie, a nietypowe dla niej towarzystwo papryki i pieczarek musi być ciekawą odmianą od wątróbki jadanej zazwyczaj z cebulą. Będę musiała wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniko, polecam!
      Jeśli lubisz wątróbkę ta wersja powinna Ci posmakować!
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Kradnę przepis. Ja uwielbiam wątróbkę, jednak mój mąż niekoniecznie. Dlatego podejrzewam, że jeśli zrobię wątróbkę wg Twojego przepisu, to z pewnością mu posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój mąż też nie jada wątróbki... Właściwie jak ją robię to tylko dla siebie...
      Polecam tę wersję - jest pyszna!

      Usuń
  3. a czy można wykorzystać zamiast świeżych pieczarek takie ze słoika, w zalewie naturalnej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie można, choć całość będzie mieć troszkę inny smak. Można spróbować :)

      Usuń
  4. Próbowałam! Pyszne danie! Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo, bardzo apetycznie. Raczej nie jadamy wątróbki, ale tą na 100% zrobię.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!