Kiedyś miałam okazję jeść wątróbkę z pieczarkami i papryką - bardzo mi posmakowała. Dlatego też sama ją niedawno przyrządziłam :)
Składniki:
300 g wątróbki drobiowej
1 szklanka mleka
200 g pieczarek
1 duża papryka
1 duża cebula
sól, pieprz
olej do smażenia
mąka do panierowania
Sposób przygotowania:
1. Wątróbkę oczyszczamy z wszelkich żyłek i błonek, zalewamy mlekiem i odstawiamy na dwie godziny.
2. Cebulę i pieczarki obieramy. Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w plasterki. Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy w paski.
3. Wątróbkę odsączamy z mleka, obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obu stron, aż się mocno zrumieni. Solimy i pieprzymy delikatnie, dodajemy cebulę, pieczarki i paprykę. Całość przykrywamy i dusimy ok 20 minut. Na koniec doprawiamy do smaku.
Smacznego!!!
Wątróbka wygląda bardzo apetycznie, a nietypowe dla niej towarzystwo papryki i pieczarek musi być ciekawą odmianą od wątróbki jadanej zazwyczaj z cebulą. Będę musiała wypróbować:)
OdpowiedzUsuńAniko, polecam!
UsuńJeśli lubisz wątróbkę ta wersja powinna Ci posmakować!
Pozdrawiam!
Kradnę przepis. Ja uwielbiam wątróbkę, jednak mój mąż niekoniecznie. Dlatego podejrzewam, że jeśli zrobię wątróbkę wg Twojego przepisu, to z pewnością mu posmakuje :)
OdpowiedzUsuńMój mąż też nie jada wątróbki... Właściwie jak ją robię to tylko dla siebie...
UsuńPolecam tę wersję - jest pyszna!
podoba mi się ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Wątróbka podbiła moje podniebienie :)
Usuńa czy można wykorzystać zamiast świeżych pieczarek takie ze słoika, w zalewie naturalnej?
OdpowiedzUsuńW sumie można, choć całość będzie mieć troszkę inny smak. Można spróbować :)
UsuńPróbowałam! Pyszne danie! Polecam!
OdpowiedzUsuńFajnie, że smakowało! Pozdrawiam!
UsuńWygląda bardzo, bardzo apetycznie. Raczej nie jadamy wątróbki, ale tą na 100% zrobię.
OdpowiedzUsuń