Przepyszne rogale z gotową masą makową. Jeśli posiadacie sprzęt, to można oczywiście samemu zrobić masę makową, ale ja zawsze korzystam z tej gotowej.
Rogale wychodzą jak malowane, nie tylko pięknie wyglądają, ale przede wszystkim są przepyszne. Przepis zostaje ze mną na długo :-)
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej (typ 480 lub 500)
- 200 ml ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 3 łyżki cukru
- 80 g roztopionego masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- olejek cytrynowy
Dodatkowo:
- 400 g masy makowej
- 1 jajko do posmarowania rogali
Sposób przygotowania:
1. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, tylko mleko należy podgrzać, by było ciepłe, ale nie gorące.
2. W misce robimy rozczyn, drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, potem dolać mleko i dodać 2 pełne łyżki mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić do podrośnięcia na 10-15 minut.
3. W międzyczasie jajka z pozostałym cukrem utrzeć na puch.
4. Do jajek przesiać pozostałą mąkę, dodać sól, roztopione masło, olejek, wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksować mikserem z hakami przez 8-10 minut. Uformować kulę, włożyć z powrotem do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości (ok 1-1,5h). U mnie ciasto urosło bardzo szybko, bo akurat robiłam rogale w upale i temperatura sprzyjała :-)
5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na koło o grubości około 5mm, nałożyć nadzienie (nie żałowałam masy makowej, bo uwielbiam wypieki z makiem), zwinąć i uformować rogale. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 15 minut do napuszenia. Rozgrzać piekarnik do 180*C.
6. Przed włożeniem rogali do piekarnika posmarować je rozmąconym jajkiem.
7. Piec przez 15 - 17 minut do zrumienienia.
8. Gotowe rogale można polukrować lub oprószyć cukrem pudru.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!