Jak robiłam soki z malin, odłożyłam kilogram owoców, by zrobić małą porcję dżemu takiego 100%😋 Robi się błyskawicznie, a smak i konsystencja to czysta poezja.
Sposób przygotowania:
- 1 kg świeżych nieuszkodzonych malin
- 11-12 g pektyny
- sok z połowy cytryny
- cukier, około 0,5 kg
Sposób przygotowania:
1. Maliny przełożyć do garnka o grubym dnie. Gotować na małym ogniu, aż się rozpadną. Dodać sok z cytryny.
2. Cukier wymieszać z pektyną. Wsypać do malin i gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu.
3. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić i pasteryzować przez 15-20 minut.
4. Z podanej porcji wychodzi 6-7 małych (malutkich) słoiczków.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!