Przepyszny sernik z owocami lata. A do tego bardzo prosty i szybki. Co ciekawe, potrzebujemy tylko 2 jajka do tego ciasta, jedno do ciasta kruchego i jedno do sera. Bez żadnego ubijania piany.
Sernik pozostaje ze mną na dłużej. Następnym razem pokuszę się może o inne owoce.
A tymczasem sezon malinowy w pełni, więc zapraszam serdecznie na wersję sernika właśnie z tymi owocami.
Składniki (tortownica o średnicy 26cm lub jak u mnie blaszka 25x25cm):
Kruche ciasto:
- 225 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 5 łyżek cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Ser:
- 1 kg sera twarogowego (u mnie z wiaderka) - w oryginale 750 g
- 2/3 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy z cukrem (60g)
- 1 jajko
- aromat waniliowy lub śmietankowy
Dodatkowo:
- ok 400 g świeżych malin
- mąka ziemniaczana do owoców
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. W międzyczasie przygotować masę serową.
2. Ser zmiksować z proszkiem budyniowym, aromatem waniliowym lub śmietankowym i cukrem. Następnie dodać jajko i zmiksować tylko do połączenia składników.
3. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Ciasto wyjąć z lodówki. Podzielić na 2 części, mniejszą i większą. Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić większą częścią ciasta - spód i ok 2 cm rantu. Wylać masę serową. Maliny przełożyć na sitko, dodać 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej, przesiać. Owoce wyłożyć na ser, a na wierzch zetrzeć mniejszą cześć kruchego ciasta.
4. Sernik piec w 180*C przez 50 minut. Całkowicie ostudzić, na koniec oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: kwestiasmaku.com
Sernik z malinami nigdy się nie znudzi!
OdpowiedzUsuńTo prawda😊
Usuń