Pyszne chrupiące ogóreczki, które zimą można wykorzystać do kanapek, burgerów lub jako przekąskę.
Składniki (na 8 niewielkich słoiczków):
- 2 kg ogórków (średniej wielkości, ale nieprzerośniętych)
- ziele angielskie
- liść laurowy
- gorczyca
Zalewa:
- 1 litr wody
- 1 szklanka octu 10% (250ml)
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 słoiczek musztardy miodowej (185g)
- 3 płaskie łyżki soli kamiennej
Sposób przygotowania:
1. Składniki zalewy przełożyć do garnka, doprowadzić prawie do wrzenia i przestudzić.
2. Ogórki umyć, pokroić wzdłuż na plastry. Ciasno poukładać je w wyparzonych wcześniej słoiczkach. Dodać po listku laurowym, 3 kulki ziela angielskiego i po 1/2 łyżeczce gorczycy.
3. Zalać zalewą, nie musi być całkiem zimna. Zakręcić słoiki i pasteryzować przez 10 minut od zagotowania.
Smacznego!!!
Źródło: e-przepisykulinarne.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!