To moje pierwsze przetwory na occie jabłkowym. Przyznam, że ogórki wyszły bardziej aromatyczne niż te na zwykłym spirytusowym occie. Ilość chilli wedle uznania, te są lekko ostre. Polecam.
Składniki (na 12 niedużych słoiczków):
- 3 kg świeżych gruntowych ogórków
- 4 łyżki soli niejodowanej
Zalewa:
- 1 szklanka wody
- 400 ml octu jabłkowego
- 1 szklanka cukru
- 8 ząbków czosnku
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki suszonych płatków chilli
Sposób przygotowania:
1. Ogórki umyć, odciąć końce. Pokroić w grubsze plastry, zapylać solą i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie wylać otrzymany sok.
2. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki. Odstawić na 12 godzin. Wydaje się mało zalewy, ale ogórki przez ten czas puszczą jeszcze sok i będzie ok. Ewentualnie można dodać jeszcze odrobinę wody lub octu.
3. Po tym czasie ogórki przełożyć do słoików, zalać powstałą zalewą. Pasteryzować przez 10 minut od zagotowania. Można też bez pasteryzacji przechowywać w lodówce i jeść na bieżąco.
Smacznego!!!
Źródło: Tik Tok, micha zdrowia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!