21 sierpnia 2023

Guacamole

 Znany i lubiany na całym świecie sos na bazie awokado. Można jeść z tortillą, paluszkami lub krakersami chlebowymi lub jako pasta do grzanek. Jak kto lubi :-)

Składniki:

  • 2 owoce awokado
  • 1 mała czerwona cebula
  • papryczka chilli lub jalapeno
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy
  • siekana natka pietruszki
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny
  • płaska łyżeczka kminu rzymskiego w proszku

Sposób przygotowania:

1. Obrane awokado rozgnieść widelcem, dodać drobno posiekaną cebulkę, papryczkę, przepuszczony przez praskę czosnek. 

2. Dodać sok z cytryny lub limonki, sól, pieprz, kmin i oliwę, a na koniec natkę pietruszki - posiekaną.

3. Wszystko dokładnie wymieszać i podawać wedle uznania.

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!