Pyszna i szybka przekąska na ciepło. To takie mini pizzerinki na cukinii. Jeszcze zbieram cukinię w ogródku i szukam nowych sposobów na to pyszne warzywo.
Składniki:
- 1 niewielka cukinia
- kilka pieczarek
- 1/2 małej cebuli
- sól, pieprz
- oliwa lub olej
- ser żółty lub mozzarella
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulkę posiekać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju lub oliwy. Podsmażyć cebulę, po czym dodać starte pieczarki, doprawić solą i pieprzem, dusić, aż woda odparuje.
2. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na grubsze plasterki.
3. Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć krążki cukinii. Na cukinię wyłożyć podsmażone pieczarki z cebulą. Na wierzch ułożyć kawałek dowolnego sera. Ser można też zetrzeć wcześniej na tarce jarzynowej.
4. Całość zapiec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 10-15 minut.
Smacznego!!!
Pychotka. Na pewno wypróbuję, też na ogródkowych cukiniach.
OdpowiedzUsuńSuper. Zachęcam do wypróbowania. U nas była wczoraj na kolację
Usuń