Pyszna syta zupa z sezonowymi warzywami.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 mała czerwona papryka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1/3 niedużego kalafiora
- 20 dag fasolki szparagowej
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka do smaku
- siekaną natka lubczyku
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokroić w kostkę, marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć cebulę i marchew.
2. Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę. Posypać solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Dodać do cebuli i marchewki i usmażyć. Pod koniec dodać paprykę pokrojoną w paski. Następnie warzywa przełożyć do garnka, zalać wodą lub bulionem i zagotować. Dodać podzielony na różyczki kalafior oraz pokrojoną fasolkę szparagową. Gotować jeszcze 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawić słodką i ostrą mieloną papryką, solą, pieprzem i ziołami.
3. Zupę można lekko zagęścić zasmażką. Na koniec dodać niewielką ilość natki lubczyku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!