To był mój pierwszy zakwas na żurek. Jest prosty w przygotowaniu, a efekt przeszedł moje oczekiwania. Szkoda, że wcześniej go nie robiłam! Żurek na takim domowym zakwasie nie ma sobie równych. Spróbujcie, a nie będziecie żałować! Zamierzam zrobić na Wielkanoc.
Składniki:
500 ml przegotowanej i ostudzonej wody
6 łyżek mąki żytniej na żurek (typ 2000, a u mnie był 1400)
4 ząbki czosnku - obrane
3 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
6 ziaren czarnego pieprzu
Sposób wykonania:
1. Do czystego i wyparzonego słoja przelać wodę. Dodać pozostałe składniki, i całość zamieszać. Słoik przykryć gazą.
2. Trzymać w miarę ciepłym miejscu. Trzymałam na blacie kuchennym.
3. Raz dziennie czystą łyżką wymieszać zakwas. Po 7-8 dniach zakwas będzie gotowy. Wyjąć z niego czosnek i przyprawy, całość przelać wraz z mąką do butelki. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
4. Jeśli na powierzchni zakwasu pojawi się piana, można ją ściągnąć. Jeśli jednak pojawi się pleśń, to zakwas niestety jest do wyrzucenia.
Smacznego!!!
pamiętam jak moja babcia robiła, masz rację taki domowy jest najlepszy
OdpowiedzUsuńAle bym zjadł takiego domowego żuru! Muszę sobie taki zakwas przygotować na święta ;) Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, pysznie wygląda ;-D
OdpowiedzUsuńWitam Wszystkie Panie i w tym dniu życzę wszystkim wszystkiego co najlepsze 💐 I oczywiście sama muszę wypróbować Twój przepis, pozdrawiam serdecznie 😁
OdpowiedzUsuńDziękuję za życzenia 🥰 zakwas polecam, robię rok w rok. Pozdrawiam serdecznie
UsuńFajny zakwas taki żurek to jest coś
OdpowiedzUsuń