28 marca 2019

Zakwas na żurek

To był mój pierwszy zakwas na żurek. Jest prosty w przygotowaniu, a efekt przeszedł moje oczekiwania. Szkoda, że wcześniej go nie robiłam! Żurek na takim domowym zakwasie nie ma sobie równych. Spróbujcie, a nie będziecie żałować! Zamierzam zrobić na Wielkanoc.


Składniki:

500 ml przegotowanej i ostudzonej wody
6 łyżek mąki żytniej na żurek (typ 2000, a u mnie był 1400)
4 ząbki czosnku - obrane
3 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
6 ziaren czarnego pieprzu

Sposób wykonania:

1. Do czystego i wyparzonego słoja przelać wodę. Dodać pozostałe składniki, i całość zamieszać. Słoik przykryć gazą.
2. Trzymać w miarę ciepłym miejscu. Trzymałam na blacie kuchennym.
3. Raz dziennie czystą łyżką wymieszać zakwas. Po 7-8 dniach zakwas będzie gotowy. Wyjąć z niego czosnek i przyprawy, całość przelać wraz z mąką do butelki. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
4. Jeśli na powierzchni zakwasu pojawi się piana, można ją ściągnąć. Jeśli jednak pojawi się pleśń, to zakwas niestety jest do wyrzucenia.

Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. pamiętam jak moja babcia robiła, masz rację taki domowy jest najlepszy

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym zjadł takiego domowego żuru! Muszę sobie taki zakwas przygotować na święta ;) Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam Wszystkie Panie i w tym dniu życzę wszystkim wszystkiego co najlepsze 💐 I oczywiście sama muszę wypróbować Twój przepis, pozdrawiam serdecznie 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za życzenia 🥰 zakwas polecam, robię rok w rok. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Fajny zakwas taki żurek to jest coś

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!