Urozmaiciłam tradycyjne naleśniki z serem o dodatek skórki pomarańczowej oraz rodzynki. Wyszły rewelacyjne!
Składniki (na ok 15 sztuk):
Ciasto:
1 jajko
1 szklanka mleka
1-1,5 szklanki wody
1,5 - 2 szklanki mąki (użyłam uniwersalnej mąki Szymanowskiej Polskie Młyny)
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
Nadzienie:
280 g sera białego
cukier do smaku
trochę cynamonu
łyżka skórki pomarańczowej
łyżka rodzynek
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować. W razie potrzeby zwiększyć ilość wody lub mąki, aby uzyskać właściwą konsystencję. Ciasto odstawić na 10-15 minut, by odpoczęło.
2. Z ciasta smażyć naleśniki (najlepiej na patelni naleśnikowej).
3. Zrobić nadzienie: ser rozdrobnić widelcem, dodać cynamon, cukier, rodzynki i skórkę pomarańczową. Łyżkę farszu nakładać na naleśniki, rozsmarować i złożyć w kopertę.
4. Naleśniki podsmażyć na złoto z obu stron. Podawać na ciepło.
Smacznego!!!
Muszą być pyszne!!!
OdpowiedzUsuńAniu, dwukrotnie podałaś mąkę, czy tam chodzi o mleko?
OdpowiedzUsuńTak. Dzięki za zwrócenie uwagi. Już poprawiam. Pozdrawiam.
Usuń