Talerz zupy to dla mnie prawdziwe "comfort food". Moja mama zawsze miała dla nas zupę na obiad. Dlatego i ja lubię gotować różne zupy. Moje dzieci również chętnie je jedzą ;-)
Składniki:
200 g suchego grochu - u mnie połówki
1 cebula
1 długa laska kiełbasy
4-5 ziemniaków
1 marchewka
2 litry bulionu / rosołu / wody
sól, pieprz
majeranek
kminek
siekana natka pietruszki
liść laurowy
ziele angielskie
Sposób przygotowania:
1. Dzień wcześniej groch wypłukać pod bieżącą wodą, następnie przełożyć do garnka i zalać wodą. Następnego dnia wodę odlać, wlać świeżej ponad kilka centymetrów grochu, dodać trochę soli i gotować do miękkości.
2. W międzyczasie w dużym garnku rozgrzać trochę oleju, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę i trochę zrumienić, dodać też listek laurowy, ziele angielskie, kminek oraz obraną i pokrojoną w
kosteczkę marchewkę. Mieszając smażyć przez ok. 5 minut.
3. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i znów jeszcze chwilkę podsmażyć. Wlać gorący rosół / bulion / wodę. Dodać ugotowany groch (wraz z pozostałą wodą z gotowania).
4. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę i zrumienić, a następnie dodać ją do gotującej się zupy. Chwilkę całość pogotować, doprawić pieprzem, solą i majerankiem.
Smacznego!!!
Inspiracja: Kwestia smaku
Zapraszam wszystkich miłośników gotowania i dobrego jedzenia do grupy kulinarnej. Znajdziecie tam ciekawe przepisy, porady, akcje kulinarne i mnóstwo smacznych inspiracji. Kuchnia pełna smaku zaprasza 🙂 https://www.facebook.com/groups/978045118956536/?ref=bookmarks
OdpowiedzUsuń